Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай успешно тества монолитен ракетен двигател с най-голямата тяга в света

19 октомври 2021, 10:33 часа • 2256 прочитания

Експерти от Китайската корпорация за космически науки и технологии (CASC) успешно тестваха монолитен ракетен двигател на твърдо гориво с най-голяма тяга в света, се казва в изявление на CASC.

Двигателят с тяга от 500 тона е с диаметър 3,5 метра и е разработен и произведен самостоятелно от CASC с помощта на различни съвременни технологии.

Корпорацията заяви, че успешното изпитание демонстрира значителния напредък, постигнат от китайските експерти в разработването на ракетни двигатели на твърдо гориво, което е важно за по-нататъшното развитие на тежкотоварните ракети носители.

Понастоящем, посочва корпорацията, специалистите на CASC проучват разработването на 5-секционен ракетен двигател с диаметър 3,5 метра и максимална тяга над 1000 тона.

В края на декември миналата година Китай успешно тества най-мощния в страната 3-секционен ракетен двигател на твърдо гориво с дължина 11,6 метра и диаметър 3,2 метра. Както CASC отбеляза тогава, мощните секционни ракетни двигатели са необходими за редица амбициозни програми на Китай за изследване на Космоса, включително пилотирана мисия до Луната.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес