Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай се разграничи от посланика си във Франция след дипломатическия скандал

24 април 2023, 12:11 часа • 3981 прочитания

Китай уважава статута на суверенна държава на всяка от страните от бившия Съветски съюз. Това заяви в понеделник говорителката на външното министерство в Пекин - Мао Нин, в официална позиция след интервюто на китайския посланик във Франция, предизвикало дипломатически скандал.

Преди дни китайският посланик в Париж - Лу Шайе - заяви в интервю пред швейцарския журналист Дариус Рошебин, че бившите съветски републики „нямат ефективен статут в международното право“ като „суверенни държави“. Така той отрече самото съществуване на страни като Украйна, Литва, Латвия, Естония, Казахстан и др.

"След разпадането на Съветския съюз Китай беше една от първите страни, които установиха дипломатически отношения със съответните държави. От установяването на дипломатически отношения с тези страни Китай винаги се е придържал към принципите на взаимното запитване и равенството в развитието на приятелски и кооперативни двустранни отношения", заяви Мао на брифинг в понеделник, цитирана от CNN.

Говорителят на китайското МВнР уточни изрично, че думите ѝ представляват официалните възгледи на китайското правителство. Тя не отговори директно на въпроси относно личната позиция на Лу Шайе.

"Китай зачита суверенитета, независимостта и териториалната цялост на всички държави и поддържа целите и принципите на Устава на ООН", добави Мао.

Досега Китай отказва да осъди нахлуването на Русия в Украйна или да призове за изтегляне на войските на Москва, като вместо това призовава "всички страни" към сдържаност и обвинява НАТО, че подклажда конфликта. Освен това Китай продължава да задълбочава дипломатическите и икономическите си връзки с Москва.

В противоречивото интервю китайският посланик във Франция заяви още, че полуостров Крим бил "руски в началото", без да уточнява какво точно има предвид.

Длъжностни лица от Литва, Латвия, Украйна, Франция и ЕС отвърнаха на коментарите му, като поискаха отговори от Пекин. Естония пък обяви, че привиква китайския посланик в Талин.

Близо 80 европейски политици подписаха писмо до френския външен министър Катрин Колона с молба да обяви Шайе за "персона нон грата".

ОЩЕ: "Изгонете китайския посланик": 80 европейски политици с писмо до френски министър

*На заглавната снимка: Цин Ганг, външен министър на Китай

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес