Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай с яростен отговор към нобелов лауреат заради критика за коронавируса

17 март 2020, 08:08 часа • 3532 прочитания

Китай обвини носителя на Нобелова награда за литература за 2010 година Марио Варгас Льоса, че публикува "безотговорни и предубедени твърдения" относно произхода на пандемията с коронавируса, предаде БГНЕС.

Писателят написа статия за испанския вестник El Pais, в която заяви, че епидемията от коронавирус би имала различна съдба, ако Китай беше демократична страна.

"Изглежда никой не иска да признае, че нищо от това не би могло да се случи в света, ако Китай беше свободна страна и демокрация, а не диктатура", написа Льоса. Той визира данните, че лекари в Китай са предупреждавали какво се задава още през есента на 2019 година, но китайските власти не са реагирали да спрат заразата, а са се мъчели на първо място да спрат информацията за случващото се.

Тези думи предизвикаха яростна реакция от страна на Китай, която често е критикувана от правозащитници, че мачка брутално несъгласните с еднопартийното управление.

"Ние уважаваме свободата на изразяване, но това не означава да приемаме произволни клевети и стигматизации", се казва в изявление на китайското посолство в Перу по повод статията на писателя. Посолството призова Варгас Льоса "като публична личност да не разпространява безотговорни и предубедени мнения, които не служат на никаква цел".

83-годишният Варгас Льоса отбелязва в статията си, че "поне един достоен лекар или може би няколко са открили този вирус достатъчно рано и вместо да предприеме съответните мерки, правителството на Китай се е опитало да скрие информацията и да заглуши този глас, или тези разумни гласове, както правят всички диктатури".

Китай за първи път уведоми СЗО в края на декември за необичайна пневмония, която бе открила в Ухан.

Още: "Коронавирусът предизвиква все повече ограничения в Европа, включително спиране на църквата"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес