Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай призова САЩ да публикува данни за лабораториите в Украйна

08 март 2022, 12:50 часа • 11610 прочитания

Правителството на Китай призова САЩ незабавно да разкрие информация за разположените в Украйна военни лаборатории и вируси, с които са се провеждали изследвания. Това заяви официалният представител на МВнР на Китай Джао Лъдзиен на специална пресконференция. 

По думите му на територията на Украйна са действали 26 американски лаборатории и други подобни обекти, съобщи ТАСС. 

Припомняме, че на 6 март официалният представител на Министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков заяви, че въоръжените сили на Русия са открили факти по реализирането на военно-биологична програма, финансирана от САЩ. По думите му от украински биолаборатории е била получена информация за спешно унищожаване на опасни патогени - възбудители на чума, сибирска язва, холера и други смъртоносни заболявания.

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ: Руски експерт: Разработването на биологично оръжие в Украйна е умишлена лъжа

Риториката на Конашенков напомня за тиражирана буквално в края на януари информация за България, за Грузия и Украйна на тема биолаборатории във военния сектор от добре познат кадър на ТВ7 от времето на Николай Бареков, която беше използвана за политическа изява от най-малката парламентарна сила в сегашното Народно събрание.

"САЩ като страна, която разполага с най-много информация за лабораториите, трябва колкото се може по-бързо да разкрие съответните данни, включително и информация за намиращите се там вируси и същността на изследванията над тях", каза Джао Лъдзиен.

"В името на здравето на жителите на Украйна и съседните региони призоваваме съответните страни да осигурят безопасността на тези лаборатории", подчерта говорителят на китайското външно министерство.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес