Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай прави в Хонконг агенция за национална сигурност

20 юни 2020, 15:40 часа • 3290 прочитания

Китай ще създаде "агенция за национална сигурност" в Хонконг, която да наблюдава влизането в сила на новия закон, насочен към овладяване на несъгласията в града, съобщиха държавните медии в събота.

Новият закон също ще отмени всички съществуващи закони в Хонконг, които могат да влизат в противоречие с него, след като бъде приложен, посочва агенция Синхуа,подробно описвайки проектозакона.

Информацията последва приключването на заседание в Пекин на най-висшия законодателен комитет на Китай, по време на което той преразгледа предварителен проект на законодателство, насочен към унищожаване на демократичното движение, разтърсило полуавтономния град.

Агенцията за сигурност в Хонконг ще бъде председателствана от шефа на изпълнителната власт в града и ще бъде упълномощена да действа по отношение на заплахите за сигурността.

Синхуа заяви, че евентуалният закон ще криминализира „сецесията, подкопаването на държавната власт, тероризма и сътрудничеството с чужди сили“, които застрашават сигурността.

Постоянният комитет на Националния народен конгрес "скоро ще финализира" закона.

Противоречивият закон за националната сигурност породи международните опасения, че ще сложи край на оставащите свободи на финансовия хъб.

Бързото прокарване на законопроекта - което заобикали законодателството на Хонконг - също така засили страховете във финансовия център, че политическата репресия в континенталния стил ще се пренесат и в Хонконг.

Проектът също така предвижда, че ако законите в Хонконг са в противоречие с разпоредбите на предстоящото законодателство, правомощията на тълкуване са на Постоянния комитет в Пекин.

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес