Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай изстреля три мистериозни спътника за наблюдение на Земята

18 ноември 2022, 12:22 часа • 1913 прочитания

Китай изстреля в орбита още три сателита Gaofen за наблюдение на земята. Това е 53-то изстрелване на страната за тази година, според Space.com, която дели Китай само на три изстрелвания от рекорда му през 2021 г.

Спътниците са били изстреляни с помощта на ракетата носител Ceres-1. Държавната информационна агенция Синхуа потвърди, че разделянето на сателитите е било успешно. Според съобщението й полезният товар на ракетата ще бъде използван за предоставяне на търговски услуги за дистанционно наблюдение. Агенцията отбелязва още, че това е четвъртото изстрелване на Ceres.

Същевременно не става съвсем ясно за какво ще бъде използвана информацията от спътниците. При предишните изстрелвания китайските държавни медии твърдяха, че сателитите Gaofen помагат при градското планиране, проектирането на пътната мрежа, проучването на земята, прибирането на реколтата и оказване на помощ при бедствия. Според китайски официални лица възможностите на серията Gaofen включват микровълново, оптично и радарно дистанционно наблюдение. Но според изданието South China Morning Post те могат да имат и военно приложение.

ОЩЕ: Във Франция се питат: Може ли заради Мъск войната в Украйна да стигне до Космоса?

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес