Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай: И в нашето небе незаконно са летели американски балони

13 февруари 2023, 16:03 часа • 1178 прочитания

Китай твърди, че през изминалата година САЩ са пускали балони във въздушното ѝ пространство повече от 10 пъти.

Изявлението на Министерството на външните работи в Пекин идва, след като на 4 февруари САЩ свалиха предполагаем шпионски балон над въздушното си пространство. Според Китай това е бил един от метеорологичните им балони, но американците заявиха, че е имал разузнавателно оборудване. Оттогава отношенията между двете държави се влошиха.

През последните дни САЩ и Канада свалиха и редица други неидентифицирани обекти. ОЩЕ: Какво се знае за мистериозните обекти, свалени от изтребители над САЩ и Канада?

Пекин заяви в понеделник, че САЩ са извършили много нарушения на въздушното пространство на Китай. "Не е необичайно и САЩ да навлизат незаконно във въздушното пространство на други държави", заяви говорителят на външното министерство Ван Уенбин на редовен брифинг за медиите.

"Само от миналата година насам американски балони са летели незаконно над Китай повече от 10 пъти без никакво одобрение от китайските власти", твърди той. "Първото нещо, което американската страна трябва да направи, е да започне на чисто, да се самоанализира, вместо да клевети и обвинява Китай".

"Ако искате да научите повече за американските балони, които незаконно навлизат във въздушното пространство на Китай, предлагам ви да се обърнете към американската страна", каза още говорителят.

През уикенда китайските държавни медии съобщиха, че край източното крайбрежие на страната е бил забелязан неидентифициран летящ обект, като военните се готвели да го свалят. Белият дом отхвърли обвиненията на Пекин, че е изпратил балони над Китай, за да извършва наблюдение.

Първият инцидент с китайския балон над САЩ накара държавния секретар Антъни Блинкен да отмени планирано пътуване до Пекин. Висшият дипломат нарече предполагаемото шпиониране от страна на Китай от голяма височина "неприемливо и безотговорно".

В неделя САЩ наредиха да бъде свалена безпилотна "осмоъгълна структура" в Мичиган близо до канадската граница - четвъртият обект, който беше свален в рамките на осем дни. Изтребители свалиха и по-малки неидентифицирани обекти над Аляска на 10 февруари и над Северна Канада на 11 февруари.

Говорителят на външното министерство в Пекин заяви, че "няма представа за тези други обекти". "Но това, което искаме да кажем на всички тук, е, че честото изстрелване от страна на САЩ на модерни ракети, използвани за сваляне на неидентифицирани летящи обекти, е реакция с прекомерна сила", каза той.

ОЩЕ: САЩ и Канада свалиха нов мистериозен летящ обект (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес