Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай евакуира първата група свои граждани от Судан

24 април 2023, 13:21 часа • 1308 прочитания

Пекин е евакуирал първата група свои граждани от Судан, съобщи Министерството на външните работи, предаде АФП.

От 15 април насам армията и паравоенните сили са в сблъсъци в цял Судан, убивайки стотици хора и предизвиквайки остър недостиг на вода, храна, лекарства и гориво.

Първата група китайски граждани е била "безопасно евакуирана" от Судан, заяви говорителката на китайското външно министерство Мао Нин, без да посочи конкретен брой.

Китайското външно министерство твърди, че е най-големият търговски партньор на Судан, като от средата на 2022 г. там ще инвестират над 130 компании.

Пекин ще "използва всички средства, за да защити живота, собствеността и безопасността на повече от 1500 китайски сънародници в Судан", заяви в интервю за държавна медия висшият служител на външното министерство У Си.

Говорителката на институцията Мао заяви, че Китай "работи в тясно сътрудничество с местните власти на различни ведомства, дипломатическите мисии в Судан и съседните страни" за евакуацията на своите граждани.

По данни на ООН в продължаващия конфликт са загинали най-малко 427 души, а повече от 3700 са ранени. Освен това се съобщава, че судански цивилни граждани "бягат от засегнатите от боевете райони, включително към Чад, Египет и Южен Судан".

Съединените щати и множество европейски, близкоизточни, африкански и азиатски държави стартираха спешни мисии, за да осигурят безопасността на персонала на своите посолства и гражданите на Судан по земя, въздух и море.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес