Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Киргизстан започна кампанията с китайска ваксина

29 март 2021, 13:50 часа • 1098 прочитания

Киргизстан стартира кампанията си за ваксинация срещу коронавирус, използвайки китайския продукт Sinopharm, съобщи АФП.

Този месец Пекин подари на Киргизстан 150 000 дози от смоята ваксина в две дози, достатъчни за ваксиниране на 75 000 души, или малко над един процент от 6,5-милионнното население.

Богатият на енергия Казахстан започна ваксинации миналия месец, използвайки руската ваксина „Спутник V”, но възнамерява на по-късен етап да започне собствено производство на препарата.

В Киргизстан министърът на здравеопазването Алимкадир Бейшеналиев получи първата доза от кампанията пред журналисти, облечен с елече и с усмивка.

"Чувствам се добре", каза Бейшеналиев след инжектирането, мак да признава страха си от инжекции. Здравният министър заяви, че на първо място за ваксинации ще бъдат медици, а след това учители, граничари, рискови групи и хора над 65 години.

Киргизстан регистрира и руската ваксина „Спутник”, като Бейшеналиев заяви, че страната му очаква да получи до половин милион дози от тази ваксина през май или юни. Министърът потвърди, че Киргизстан е спрял плановете за осигуряване на дози от ваксината AstraZeneca чрез програмата Covax, след като няколко европейски държави спряха разпространението на препарата заради опасенията за съсирването на кръвта, преди по-късно да възобновят употребата му.

"Когато научим, че смъртните случаи и съсиреците не са резултат от ваксината, можем да започнем (с AstraZeneca)", каза Бейшеналиев.

Както Световната здравна организация, така и регулаторът на лекарствата на Европейския съюз, Европейската агенция по лекарствата, казват, че ваксината на AstraZeneca е безопасна за употреба и няма доказана връзка с кръвни съсиреци.

Съседният Узбекистан получи в събота милион дози китайска ваксина, произведена от фармацевтичната компания Anhui Zhifei Longcom Biopharmaceutical Co. Страната с население от 34 милиона души, чиято кампания за ваксинация ще започне по-късно тази седмица, заяви, че очаква да започне съвместно производство на тази китайска ваксина това лято.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес