Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ким Чен Ун наблюдава поредно изстрелване на ракети с голям обсег

31 май 2024, 06:19 часа • 969 прочитания

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун наблюдава изпитания на система за изстрелване на ракети с голям обсег, предаде АФП.

Държавните медии разпространиха снимки на Ким, облечен в кафяво кожено яке, да се усмихва заедно с униформени генерали, докато наблюдава едновременното изстрелване на 18 снаряда.

ОЩЕ: Сестрата на Ким Чен Ун отрече Пхенян да доставя оръжия на Русия

Според доклада на официалната Корейска централна информационна агенция (KCNA) в теста са участвали „множество ракетни подсистеми“.

Ракети за Русия?

Анализатори предполагат, че Пхенян може да тества и да увеличава производството на артилерийски и крилати ракети, преди да ги изпрати на Русия за използване в Украйна.

Снимки от учението показаха 600-милиметровата ракетна система за многократно изстрелване (MLRS), за която Северна Корея заяви, че може да бъде оборудвана с ядрени бойни глави.

Според KCNA изстреляните ракети „точно са поразили островна цел на разстояние 365 км“.

ОЩЕ: Ким Чен Ун лично провери балистичните си ракети (ВИДЕО)

На 30 май южнокорейските военни заявиха, че са засекли изстрелването на около 10 балистични ракети с малък обсег. Военните на Сеул също така определиха обсега на изстреляните ракети на около 350 км, като добавиха, че изстрелването е било „провокация“.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър осъди изстрелването като „безразсъдно поведение, което представлява сериозна заплаха за Корейския полуостров“.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес