Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ким Чен Ун избран за генерален секретар на Партията на труда

11 януари 2021, 10:04 часа • 1950 прочитания

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун беше избран на поста генерален секретар на управляващата Партия на труда, съобщи агенция ЦТАК. Досега той заемаше поста председател на партията. По-рано по време на сесия на партията бе взето решение Изпълнителният политически съвет да бъде преименуван на секретариат, съобщава Дойче веле.

Постът генерален секретар на партията беше заеман от нейния основател Ким Ир Сен, а след това от сина му Ким Чен Ир. След смъртта му през 2011 г. неговият син Ким Чен Ун заемаше поста първи секретар на централния комитет, а след 2016 г. стана председател на Изпълнителния политически съвет на партията.

Севернокорейският лидер заяви, че няма намерение на отстъпва от политиката на конфронтация със САЩ и определи страната като „най-големия враг” на Северна Корея и „основната пречка по пътя на иновационното ѝ развитие”.

В речта си пред партията Ким Чен Ун информира, че смята да продължи да развива ядрения потенциал на Пхенян и обяви, че е приключило разработването на проект за нова атомна подводница. 

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес