Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Казахстан стана първата в света страна, произвеждаща „Спутник V”

16 февруари 2021, 11:01 часа • 1736 прочитания

Казахстан ще бъде първата държава в света, която ще произвежда на местно ниво руската ваксина срещу коронавирус „Спутник V”,, след като фармацевтична компания получи разрешение от правителството да прави препарата, заяви компанията във вторник, цитирана от АФП.

Компанията, наречена Фармацевтичен комплекс Караганда (ФКК) "получи сертификат" за производство на ваксината от казахстанското министерство на здравеопазването в понеделник, се казва в изявление на ФКК в Telegram.

Говорител на Руския фонд за директни инвестиции (РФДИ), финансирал развитието на поставяната с две дози ваксина, , каза пред AФП, че Казахстан е първата страна, която започва местно производство на „Спутник V”. Той каза, че се очаква Бразилия, Индия и Южна Корея да последват тази стърка.

Кампанията за ваксинация в Казахстан започна в началото на февруари с прилагане на „Спутник V”, Тези ваксини бяха част от руската доставка на 22 000 дози „Спутник V”. ФКК, която се намира в централната област Караганда ,заяви, че очаква да достави 90 000 дози „Схутниk V” до края на месеца. Правителството заяви, че планира да ваксинира шест милиона граждани до края на годината, като паралелните масови ваксинации с помощта на произведена от Казахстан ваксина QazCovid-in, ще започнат следващия месец. Казахстан е регистрирал 203 259 коронавирусни инфекции и 2 540 смъртни случая, откакто обяви първите случаи през март миналата година.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес