Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Казахстан прие закон за еднократен 7-годишен президентски мандат и върна старото име на столицата

16 септември 2022, 09:38 часа • 3352 прочитания

Депутатите от двете камари на казахстанския парламент приеха на второ четене закон за изменение на конституцията, с който се въвежда еднократен седемгодишен президентски мандат и се връща предишното име на столицата на страната - Астана. Предишното име на града е Нур Султан.

Депутатите гласуваха единодушно за одобряване на законопроекта, заяви председателят на долната камара на парламента Ерлан Кошанов.

По-рано ръководителят на Министерството на правосъдието Канат Мусин заяви, че измененията предвиждат въвеждането на еднократен седемгодишен президентски мандат. Освен това законопроектът включва разпоредба за връщане на предишното име на столицата на страната - Астана. Мандатът на съдиите от Конституционния съд в Казахстан ще се увеличи от шест на осем години във връзка с установяването на седемгодишния президентски мандат, като се изключи възможността за повторно назначаване.

На 14 септември Конституционният съвет на Казахстан обяви, че проектозаконът за изменение на конституцията, в който се предлагат изменения на единния седемгодишен президентски мандат, съответства на основния закон на страната.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес