Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Казахстан посочи наследника на Назарбаев

10 юни 2019, 06:20 часа • 2786 прочитания

Казахстан избра Касим Джомарт-Токаев за наследник на дългогодишния бивш президент Нурсултан Назарбаев с около 70% от гласовете. Това показват екзит половете след вчерашното гласуване, предаде БГНЕС.

Според социолозите от "Обществено мнение", 66-годишният Токаев получава 70,13%, докато най-близкият му съперник, кандидатът на опозицията Амиржан Косанов, получава 15,39%. Това се случи на фона на арестите на стотици протестиращи.

Победата на дипломата Касим Джомарт-Токаев беше сигурна, след като получи благословията на могъщия Назарбаев, водил централноазиатската нация през последните три десетилетия. Но денят беше белязан от най-големите протести в централно-азиатската държава от три години насам, а демонстрантите настояваха за "бойкот" на вота, който смятат за манипулиран.

Дните преди гласуването бяха белязани от засилване на репресиите срещу опозицията, като съдилищата осъждаха протестиращите на кратък престой в затвора, а полицията нахлуваше в домовете на активистите. Двама журналисти от АФП бяха сред задържаните в най-големия град Алмати, където полицията разби протест с участието на няколкостотин души. Протестиращите скандираха "Срам, срам, срам!" и твърдяха, че "полицията идва на страната на хората", преди служителите на реда да започнат да ги арестуват.

Кореспондент от АФП е бил откаран в полицейското управление, но малко след това е бил освободен. Видео техниката на друг журналист от агенцията е била конфискувана. Арестувани са били и журналисти от Радио Свободна Европа, от независим местен информационен сайт, както и представител на Хелзинкския комитет. Всички по-късно са били освободени.

Димаш Алжанов, известен политически анализатор на граждански активист, също е бил арестуван и все още не е пуснат на свобода.

Вътрешното министерство на азиатската държава заяви, че около 500 души са били арестувани, а заместник-министър Марат Кожаев обвинява "радикални елементи" за провеждането на "несанкционирани" митинги.

Избирателната активност на изборите е била около 77%, съобщи по-рано през деня Централната избирателна комисия.

Съобщението на Назарбаев през март, че се оттегля от президентството и назначава Токаев за временен лидер шокира живеещите под неговото управление от съветските времена. Но 78-годишният управник, който превърна страната с 18 милиона души в енергийна централа, докато управлява с нулева толерантност към опозицията, все още се очаква да дърпа конците зад кулисите. Докато гласуваше, Токаев заяви пред репортери в столицата Нурсултан, че Назарбаев е "все още на власт в качеството си на председател на Съвета за сигурност ... и чрез други длъжности". Едно от първите действия на Токаев като временен президент беше да предложи столицата Астана - да бъде преименувана на Нурсултан в чест на неговия ментор. Промяната стана факт без обществена консултация.

Преди четири години Назарбаев спечели почти 98% от гласовете в избори, в които официалното участие беше 95%.

Никой от изборите в Казахстан никога не е бил признат за напълно демократичен от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), изпратила повече от 300 наблюдатели в изборите. А Human Rights Watsh нарече перспективата за истински политически преход "илюзия" и отбеляза продължаващото нарушаване на правата при временното председателство на Токаев.

"Казахските власти редовно прекъсват мирни протести, насилствено задържат участници... и ги санкционират с предупреждения, глоби и краткосрочни арести", заявява организацията.

Заглавна снимка: Нурсултан Назарбаев

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес