Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Казахстан планира да започне производство на местна ваксина през септември

10 юли 2021, 10:41 часа • 1756 прочитания

През септември казахстанските власти планират да започне производството на местна ваксина срещу коронавируса QazVac. Това обяви вицепремиерът на републиката Йерали Туджаров на разширено заседание на правителството, информира ТАСС. "Въвеждането в експлоатация на биофармацевтичната фабрика е на финален етап. На 19-ти юли тази година беше успешно проведено пробно пускане на завода. Производството на QazVac се планира да е с месечен обем от 600 000 дози, по думите на Туджаров.

От 1-ви февруари Казахстан започна да ваксинира населението срещу коронавирус със "Спутник V", произведен в Русия. В края на същия месец бе направена първата доставка до регионите на страната от руската ваксина, произведена на базата на фармацевтичния комплекс в Караганда. На 26-ти април в републиката започна ваксинация срещу коронавируса с QazVac. В края на април Фондът за национално благосъстояние на Самрук - Казина закупи 1 000 000 дози ваксина от китайската компания Sinopharm.

Освен това, в началото на юни републиката получи и първата си партида от ваксината CoronaVac, произведена от китайската компания Sinovac Biotech в размер на 500 000 дози. Медията съобщава, че към днешна дата, 10-ти юли, над 4 140 000 души са били ваксинирани с първия компонент на ваксината в Казахстан, от които близо 2 400 000 са завършили напълно процеса на ваксинация. Населението на републиката е около 18,9 милиона души.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес