Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Катар: Хамас даде първоначално одобрение за плана за примирие

01 февруари 2024, 20:32 часа • 2544 прочитания

Хамас е дал "първоначално положително потвърждение" на предложението за прекратяване на сраженията в Газа и освобождаване на заложниците. Това заяви говорителят на катарското външно министерство, предаде АФП.

Още: Нетаняху се обяви против сделката за заложници на всяка цена

"Срещата в Париж успя да затвърди предложенията, които бяха направени в рамките на това предложение беше одобрено от израелската страна и сега имаме първоначално положително потвърждение от страна на Хамас", заяви Маджед ал-Ансари, като се позова на срещите между официални представители на Катар, САЩ, Израел и Египет във френската столица на 28 януари, предаде БГНЕС. "Пред нас все още има много труден път", предупреди Ансари.

Още: Анализ: Повече от половината сгради в Газа са унищожени (СНИМКИ)

Американски, египетски и катарски посредници се срещнаха с представители на израелското разузнаване в Пар, където предложиха шестседмична пауза във войната в Газа и размяна на заложници, която Хамас да разгледа.

Базираният в Катар лидер на "Хамас" Исмаил Хания се очакваше да пристигне в Кайро на 1 или 2 февруари за разговори по предложеното примирие. Преди това Катар посредничи за едноседмично прекъсване на боевете, което започна през ноември и доведе до освобождаването на десетки израелски и чуждестранни заложници, както и до навлизането на помощи в обсадената палестинска територия.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес