Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Карзай покани талибаните да обсъдят присъствието на американските войски в САЩ

16 ноември 2013, 12:11 часа • 24403 прочитания

Афганистанският президент Хамид Карзай покани бунтовниците талибани да участват в Лоя Джирга – голямото традиционно събрание – което трябва да се произнесе следващата седмица по запазване на американското военно присъствие в страната след 2014 година, предаде БГНЕС.

Асамблеята ще заседава четири дни от четвъртък нататък и ще обсъди двустранния договор за сигурност, по който Вашингтон и Кабул преговарят от няколко месеца.

Молим (бунтовниците) да участват в Лоя Джирга и да изразят становището си, заяви Карзай на пресконференция в Кабул. Те са част от афганистанския народ и имат право да участват в асамблеята, добави той.

Талибаните, които бяха прогонени от властта през 2001 г. от военна коалиция начело с американците, вече заявиха, че смятат Лоя Джирга за фарс, и предупредиха, че участващите в нея ще бъдат наказани, ако споразумението бъде одобрено.

Подготвяният договор би позволил на афганистанските сили да разчитат на американска подкрепа, главно от въздуха - след заминаването на 75-те хиляди войници на НАТО до края на 2014 г. - заради опасения от взрив на насилието в страната, контролирана отчасти от талибанските бунтовници.

През октомври след дълги пазарлъци в Кабул президентът на Афганистан и американският държавен секретар Джон Кери съобщиха, че са постигнали частично споразумение, без обаче да са уредили напълно деликатния въпрос за имунитета на американските войници.

В Ирак САЩ смятаха да оставят свой контингент след 2011 г., но в крайна сметка репатрираха всичките си войници, тъй като Багдад отказа да им даде имунитет.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес