Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво разкри тоалетна на 2700 години за библейските царе

04 януари 2022, 12:01 часа • 11317 прочитания

Библията разказва за чудеса, войни, царе и пророци, но не разкрива много за ежедневието на древните израилтяни. Проучване на 2700-годишна тоалетна, открита в един от йерусалимските дворци, сега дава възможност да се надникне в предизвикателствата на живота през периода на Първия храм - и това не е красива история. За нея разказва „Хаарец“.

Оказва се, че дори елитните ешелони на Юдейското царство, включително вероятно монарсите от Давидовата династия, са страдали от осакатяващи паразитни инфекции, съобщава Дафна Лангут, ръководител на археоботаническата лаборатория в Университета в Тел Авив и Музея по естествена история "Щайнхард".

За целите на изследването, публикувано в International Journal of Paleopathology, Лангут взема проби от седиментите под каменна тоалетна чиния с характерна дупка в средата, която наскоро беше открита на крайбрежната алея Армон Ханацив в Йерусалим.

Това е мястото на дворец или кралско имение, построено в началото на VII в. пр.н.е., със сложно украсени капители и впечатляваща гледка към центъра на Йерусалим и Храмовия хълм. Яаков Билиг, ръководител на разкопките от името на Израелската служба за антики, обяснява, че кралското имение датира от средата на VII в. пр.н.е. и е включвало артефакти с качество, което не се наблюдава другаде в древен Израел.

Не е известно дали дворецът е принадлежал на високопоставен служител или на самия юдейски цар, но при всички случаи той е разполагал с лукс, който малцина са могли да си позволят в библейски времена: пристройка с каменна тоалетна чиния и изкопана под нея помийна яма, което е било рядък лукс през късната желязна епоха.

Въпреки че имали достъп до най-напредналата за онова време форма на лична хигиена, жителите на двореца били обсебени от паразити. В помийната яма под каменната тоалетна чиния са открити микроскопични яйца на различни чревни вредители като тения, кръгъл червей, острица и камшичен червей, съобщава Лангут. Самите червеи, разбира се, отдавна са се разложили, но яйцата им, макар и вече да не са живи, могат да останат непокътнати в продължение на хилядолетия. В контролните проби, взети от седименти в близост до инсталацията, не са открити потомци на паразити, което доказва, че резултатите наистина са свързани с наличието на тоалетната, а не с по-късно замърсяване на мястото.

В по-широк план подобни изследвания помагат да се разбере разпространението на болестите в миналото, както и условията на живот и хигиенните практики на древните народи.

"Благодарение на COVID-19 днес хората разбират по-добре значението на пандемиите и как те могат да засегнат всеки, независимо от социалния му статус", казва тя. "Това също са били пандемични заболявания."

Паразитите, идентифицирани в Йерусалим, днес се лекуват сравнително лесно, но нелекувани те могат да предизвикат от леки до тежки симптоми. Обикновено тениите заразяват с консумация на сурово или недобре сготвено говеждо и свинско месо (да, очевидно древните израилтяни понякога са яли свинско) и могат да причинят болки в корема, гадене, диария и загуба на тегло.

Кръглите и камшичестите червеи, които са най-представените видове в пробите, могат да причинят леки инфекции, но в сериозни случаи могат да допринесат за недохранване, изоставане в детството и когнитивни нарушения.

Тези паразити се разпространяват чрез контакт с изпражнения и поглъщане на яйцата им. Обикновено това се случва поради лоши санитарни условия, замърсяване на хранителните и водните запаси с отпадъци и използването на човешки изпражнения като тор на полето, обяснява Лангут.

Чревните паразити са били многобройни в древния Левант и се споменават в някои от най-ранните медицински трактати, включително в египетски папирус отпреди 3500 години.

Но Лангут се чуди как тези паразити са станали ендемични за древна Юда до такава степен, че изглежда са поразявали само елитни хора.

Една от хипотезите, която тя предлага, е, че това е свързано по някакъв начин с покоряването на Юда от асирийските сили на цар Сенахериб през 701 г. пр. н. е.

През последните години археолозите обстойно изследват развитието на земеделието в тези земи през VII в. пр. н. е., след нашествието на Сенахериб. Те са разкрили останки от напоителни системи, царски имения и дворци, включително този в Армон Ханацив в Йерусалим. При цялото това развитие е възможно местните жители да са започнали да наторяват полетата си с големи количества човешки отпадъци, които градът е произвеждал - предполага Лангут - или за да направят тези райони по-продуктивни, или защото асирийците са им казали да го направят. Това неволно би довело до широко разпространено заразяване на водата и хранителните източници с паразити, което би засегнало всички социални слоеве в района, казва тя.

Това, разбира се, е чиста хипотеза, която изследователката се надява да провери в бъдеще, ако в Йерусалим бъдат открити подобни тоалетни, вероятно от по-ранна епоха.

В утайките под тоалетната имало и нещо друго, освен яйца на паразити: цветен прашец. Лангут е експерт в анализа на вкаменени полени, които е използвала в предишни изследвания, за да получи информация за климатичните промени в праисторията и древността и дори да реконструира градините в римски стил на цар Ирод Велики.

Микроскопичните поленови зърна, възстановени от помийната яма, показват, че в Армон Ханацив е имало градина в съседство с тоалетната. Тя е била украсена предимно с плодни дървета и декоративни растения, като бор (който може би е служил и за прикриване на миризмите на тоалетната), кипарис, лоза и маслина.

Асирийците са демонстрирали пищно зелено пространство около имението на ерусалимския цар.

"Тогава може да се запитате защо биха държали миризлива пристройка в средата на тази красива градина", отбелязва Лангут. "Точно защото само много богатите са можели да си позволят такова съоръжение. Подобно на градината, тоалетната е била символ на статут и власт."

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес