Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Жертвите в Тайланд достигнаха 20, заложниците все още не са освободени (СНИМКА)

08 февруари 2020, 19:00 часа • 4338 прочитания
Премиерът на Тайланд Prayut Chan-Ocha информира за стрелбата. Според информационната агенция на Тайланд той възложи на заместник-министъра на отбраната и главнокомандващия да следят ситуацията, както и да разследват причините за инцидента и да се грижат добре за ранените и семействата на жертвите. Министърът на здравеопазването Анутин Чарнуракул на своята страница във Фейсбук  заяви, че болниците в провинциите Нахон Ратчасима, Бурирам, Сурин и Хаяфум се нуждаят от даряване на кръв за преливане.
По-рано беше съобщено, че нападателят е войник на тайландската армия, ефрейтор Чакрапант Тома. Той застреля командира си и двама души във военен лагер, след което избяга в крадена кола. На път за търговския център нападател стреля по цивилни. Той излъчи действията си чрез Facebook и след известно време страницата му беше блокирана.

Най-малко 20 души бяха убити при стрелба в тайландския търговски център "Терминал 21" в Нахон Ратчасима, североизточно от Тайланд. Това съобщават от пресслужбата на министерството на отбраната на Кралство Конгчип Тантараванит, пише ТАСС. По-рано бе съобщено за 17 загинали и 21 ранени. Нападателят държи и 16 заложници на 4-тия етаж на търговския център.

Според местен вестник, служителите на реда заедно с армията провеждат операция за залавяне на похитителя. Говорител на полицията посъветва обществеността да напусне мястото, да остане в помещенията и да следва инструкциите на силите за сигурност. Мотивите на нападателя остават неясни засега. Според изданието, преди нападението, военният и изпратил няколко несъгласувани съобщения, критикувайки "корумпираните служители".

Според информационната агенция на Тайланд, премиерът на страната е възложил на заместник-министъра на отбраната и главнокомандващия да следят ситуацията, както и да разследват причините за инцидента и да се грижат добре за ранените и семействата на жертвите. Министърът на здравеопазването пък на своята страница във Facebook заяви, че болниците в провинциите Нахон Ратчасима, Бурирам, Сурин и Хаяфум се нуждаят от даряване на кръв за преливане.

По-рано днес стана ясно, че нападателят е военен от тайландската армия - ефрейтор Чакрапант Тома. Той застреля командира си и двама души във военен лагер, след което избяга с крадена кола. На път за търговския център мъжът стрелял по цивилни. Той излъчи действията си във Facebook и след известно време страницата му беше блокирана.

Вече някои от потребителите на социалните мрежи започнаха да се отбелязват с #SaveThailand; #SaveKorat; Pray for Korat

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес