Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Япония: Заради ниската раждаемост сме на ръба да функционираме като общество

23 януари 2023, 17:55 часа • 1922 прочитания

Японският премиер Фумио Кишида обяви, че страната му е на ръба на невъзможността да функционира като общество поради намаляващата раждаемост.

Според данни за миналата година в азиатската държава, чието население е 125 милиона души, са се родили по-малко от 800 000 деца. През 70-те години на миналия век тази цифра е била повече от два милиона.

Раждаемостта се забавя в много страни, включително в съседните на Япония. Само че проблемът на острова е особено актуален, тъй като през последните десетилетия продължителността на живота се е увеличила, което означава, че броят на възрастните хора нараства, а броят на работниците, които да ги издържат, намалява.

По данни на Световната банка - Япония е на второ място в света по дял на хората на възраст 65 и повече години - около 28 % - след малкото европейско княжество Монако.

"Япония е на ръба на това дали можем да продължим да функционираме като общество", заяви  Кишида пред японските депутати, цитиран от BBC. "Насочването на вниманието към политиките по отношение на децата и тяхното отглеждане е въпрос, който не търпи отлагане“.

Той заяви, че иска правителството да удвои разходите си за програми, свързани с децата. Също така добави, че през април ще бъде създадена нова правителствена агенция, която ще се занимава с този въпрос. Японските правителства и преди са се опитвали да насърчават подобни стратегии, но без успех.

През 2020 г. изследователите прогнозираха, че населението на Япония ще намалее от пиковите 128 млн. души през 2017 г. до по-малко от 53 млн. до края на века. Понастоящем населението е малко под 125 млн. души, според официалните данни.

Япония продължава да прилага строги имиграционни закони, въпреки че има и известни облекчения, но някои експерти сега твърдят, че правилата трябва да се разхлабят още повече, за да се помогне за справяне със застаряващото общество.

Намаляването на раждаемостта се дължи на редица фактори, сред които нарастващите разходи за живот, повече жени в образованието и на работа, както и по-големият достъп до контрацептиви. Така жените предпочитат да имат по-малко деца.

Припомняме, че миналата седмица Китай съобщи за първия спад на населението си от 60 години насам.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес