Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Япония ще намали интервала между бустерните дози на COVID ваксините

02 декември 2021, 08:20 часа • 1581 прочитания

Японските власти са на крачка от съкращаването на интервала между втората и третата бустерна доза ваксина срещу коронавирус заради появата на варианта "Омикрон". Това съобщи японският премиер Фумио Кишида пред репортери.

„По отношение на въвеждането на третата доза от ваксината ще разгледаме възможността за ускоряване на този процес“, каза той. Според изискванията на японското министерство на здравеопазването интервалът между втората и третата доза е осем месеца. Редица специалисти обаче смятат за необходимо да се съкрати тази разлика, тъй като ефективността на съществуващите ваксини може да намалее срещу нови варианти в рамките на 5-6 месеца.

Япония започна имунизация с подсилваща доза от ваксината на 1 декември. Очаква се през януари с третия компонент на ваксината вече да бъдат ваксинирани над 2 милиона здравни работници и да започне имунизацията на хора над 65 години. В началото на следващата година в някои райони на страната ще започне и реваксинация на лица под 65 години.

Препаратът на Pfizer и BioNTech в момента е одобрен като трета бустер доза в страната. Препаратите на американската компания Moderna и британско-шведската компания AstraZeneca все още не са получили съответното разрешение.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес