Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Япония разчита на помощ от Русия за "Фукушима"

26 ноември 2015, 13:01 часа • 4478 прочитания

Япония разчита на помощ от Русия в ликвидацията на последствията от аварията в АЕЦ "Фукушима 1", заявил Джуничи Егути, директор на центъра за реагиране на ядрени инциденти в департамента за електроенергия и газ на агенцията по природни ресурси в Токио по време на конференция, посветена на руските ядрени технологии.

"Между Русия и Япония активно се развива сътрудничество по въпросите на атомната енергия. След аварията във "Фукушима" за ликвидирането на последствията се активизира сътрудничеството между нашите страни и сега ние разглеждаме прилагането на технологии с участието на руски специалисти за преодоляване на последствията от тази авария", заявил Егути, цитиран от РИА Новости.

Според думите му японските технологии не са достатъчни за ликвидиране на последствията от аварията. Той подчертал, че Япония има нужда от сътрудничество в технически план с различни страни по този въпрос.

По-рано бе съобщено, че Япония се готви да рестартира 21 енергоблока в своите АЕЦ, още 18 енергоблока в момента се обсъждат.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес