Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Япония потъва в минута мълчание в памет на жертвите от бомбардировка в Хирошима

06 август 2021, 07:14 часа • 1282 прочитания

Възпоменателни събития по повод 76-ата годишнина от атомната бомбардировка над Хирошима ще се състоят днес в Япония, предава БГНЕС. За втора поредна година те ще се проведат в ограничен формат поради ситуацията с разпространението на коронавируса. Този път ситуацията в страната е още по-трудна. През миналия месец Япония се сблъска с мощно увеличение на новите инфекции поради разпространението на щама Делта.

Точно в 08:15 ч. местно време, когато е било началото на бомбардировките през 1945 г., в цялата страна ще бъде обявена минута мълчание, чието отброяване обикновено се извършва чрез удара на камбана. Кметът на Хирошима Казуми Мацуи и японският премиер Йошихиде Суга ще произнесат речи в Парка на мира в града.

В края на юли градоначалникът изпрати писмо до ръководителя на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах с молба да организира минута мълчание в рамките на игрите в памет на жертвите на бомбардировката. МОК обаче реши да не налага специална минута мълчание, като обосноваха решението си с традицията, създадена след Олимпиадата в Рио де Жанейро, според която спортистите отдават почит на паметта на жертвите на различни трагедии в историята на човечеството като част от церемонията по закриването на Игрите.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес