Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Япония очаква мегаземетресение: 30 000 души може да бъдат в зоната

09 август 2024, 07:11 часа • 2106 прочитания

Японски учени, занимаващи се с изучаване на земетресения, предупредиха за възможността от предстоящо "мегаземетресение", след като осем души бяха ранени на 8 август от трус с магнитуд 7,1 в южната част на страната.

"Вероятността за ново голямо земетресение е по-висока от нормалното, но това не е индикация, че със сигурност ще има такова", заявиха от Японската метеорологична агенция (JMA). Това е първото предупреждение, издадено по новата система, разработена след силното земетресение през 2011 г., предаде БГНЕС.

Говорител на правителството отказа да коментира съобщението на телевизионния оператор NHK, че министър-председателят Фумио Кишида ще отмени пътуването си до Централна Азия в петък вследствие на предупреждението.

Още: Земетресение от 7,1 по Рихтер разтърси Япония, има опасност от цунами (ВИДЕО)

Правителството на Япония вече заяви, че вероятността да се случи мегаземетресение през следващите 30 години е около 70%. То може да засегне голяма част от тихоокеанското крайбрежие на Япония и да застраши живота на около 300 000 души в най-лошия случай, твърдят експерти.

Япония - земетръсна зона

По време на труса в четвъртък край южния остров Кюшу се разклатиха светофари и автомобили, а съдове паднаха от рафтовете, но нямаше съобщение сериозни щети. Агенцията за борба с пожарите и бедствията съобщи, че осем души са пострадали, включително няколко ударени от падащи предмети.

Японският архипелаг със 125 милиона души население, разположен върху четири основни тектонични плочи, е подложен на около 1 500 земетресения всяка година, повечето от които са слаби. Дори и при по-силни трусове последиците обикновено бързо биват преодолявани благодарение на напредналите строителни технологии и добре отработените аварийни процедури.

Още: Учени: САЩ са заплашени от земетресение от 9 по Рихтер и 30-метрово цунами

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес