Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Япония обяви военна готовност заради балистична ракета на Северна Корея

22 април 2023, 15:15 часа • 3596 прочитания

Япония нареди на своите военни да се подготвят за евентуалното сваляне на севернокорейска балистична ракета, след като тази седмица Ким Чен Ун обяви, че е готов да изстреля първия си военен разузнавателен сателит.

Поставянето на сателита в орбита ще изисква снаряд с голям обсег, който на Северна Корея е забранен да изстрелва, тъй като ООН разглежда подобни учения като тестове на технология за балистични ракети.

Японският министър на отбраната Ясуказу Хамада уведоми Силите за самоотбрана на страната, че "има възможност за задействане на разрушителни мерки срещу балистични ракети и други". Той инструктира войските да "приложат необходимите мерки за ограничаване на щетите, ако падне балистична ракета". 

Хамада нареди подготовка за разполагане на разрушители, оборудвани с ракетни прехващачи SM-3, както и на военни части в южната префектура Окинава, които могат да управляват ракетите Patriot.

През 2012 и 2016 г. Северна Корея тества балистични ракети, които Пхенян нарече сателитни изстрелвания. И двете прелетяха над района на Окинава. Японските медии, цитирани от AFP и БГНЕС, съобщиха, че министерството на отбраната е издало през 2012 г. същите заповеди за подготовка. Пхенян сега не е посочил дата за изстрелване на сателита.

Във вторник външните министри на Г-7, които се срещнаха в Япония, поискаха Северна Корея да се въздържи от всякакви по-нататъшни тестове на балистични ракети след поредица от изстрелвания тази година. Групата предупреди също Пхенян да не извършва очаквания тест за ядрено оръжие и каза, че ще има "солидна" реакция, ако Северна Корея не се съобрази.

Преди седмица Пхенян заяви, че е изпитал успешно междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво, приветствайки я като пробив в способностите на страната за ядрена контраатака.

Северна Корея вече вся паника сред японците, когато през април изстреля ракета към Японско море и властите в Хокайдо призоваха жителите на региона да се евакуират. По-късно стана ясно, че ракетата няма да падне близо до северния японски регион.

ОЩЕ: Южна Корея откри предупредителен огън по катер на КНДР, пресякъл морската й граница

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес