Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Япония: Имаме опасения, че събитията в Украйна може да се повторят и в Азия

11 юни 2022, 08:24 часа • 4566 прочитания

Опасение, че събитията в Украйна може се повторят в Азия изрази министърът на отбраната на Япония на международна конференция по сигурността в Сингапур, предаде БГНЕС.

Международната общност споделя загрижеността си от възможната заплаха от повторение на събития като тези, които се случват в Украйна, в Индо-Тихоокеанския регион. Японският военен министър Нобуо Киши заяви това на конференцията по сигурността в Азиатско-Jихоокеанския регион "Диалогът Шангри-ла".

"Опасенията, че инвазия, подобна на тази в Украйна, може да се случи в Индо-Тихоокеанския регион, се споделят в международен план", подчерта той. Киши отбеляза, че Япония е "в челните редици на поддържането на международен ред, основан на буквата на закона", като добави още веднъж, че японското правителство планира в близко бъдеще да увеличи в голяма степен отбранителния капацитет на държавата си.

ОЩЕ: Русия отнема риболовните квоти на Япония за Курилските острови 

"Напълно сме наясно с ужасяващия факт, че сега на Земята има държава, която се опитва едностранно да промени статуквото с военна сила, заплашвайки да използва ядрено оръжие", каза още Киши, като отново разкритикува действията на Русия в Украйна. Началникът на японската отбрана изрази увереност, че международната общност трябва да помага на страни, които са били нападнати от други държави, за да предотврати повторното възникване на подобни ситуации.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес