Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Извънредно положение в Израел и над 350 убити при една атака в Ливан: Войната идва (ВИДЕО)

24 септември 2024, 06:27 часа • 1249 прочитания

Израелското правителство обяви извънредно положение в цялата страна след драстичната ескалация на боевете между израелската армия и ливанското движение "Хизбула" в Южен Ливан, предаде ДПА.

Израелски медии съобщиха, че извънредното положение ще е трае поне до 30 септември. То означава, че наред с други рестрикции, властите ще могат да ограничават мащаба на събиранията. Припомняме, че в страната срещу израелския премиер Бенямин Нетаняху има периодични сериозни протести, с искане за оставката му и незабавно връщане на заложниците, които "Хамас" взе след атаката си от 7 октомври, 2023 година. За момента обаче армията не е публикувала нови инструкции.

На 23 септември Израел подложи на масирани атаки Южен Ливан. Израелските военни съобщиха, че са нанесли удари по около 800 цели, свързани с подкрепяната от Иран групировка "Хизбула" в Южен Ливан и в района на долината Бекаа.

Още: Израел атакува 300 цели на Хизбула в Ливан, най-малко 100 души са убити

Министерството на здравеопазването на Ливан съобщи, че броят на загиналите при израелските въздушни удари е нараснал до 356 души, като сред тях има 24 деца и 42 жени. Ранените при атаките са 1246. Това са най-смъртоносните израелски атаки срещу Ливан след последната голяма война между Израел и "Хизбула" през 2006 г.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви, че при масираните атаки срещу "Хизбула" в Южен Ливан израелските ВВС са "унищожили десетки хиляди ракети, които са заплашвали израелските граждани". А пред Sky News израелският президент Исак Херцог обяви, че страната му нямала нищо общо с пейджърите-бомби, убили 37 бойци на "Хизбула" и ранили над 3000, мнозина от които тежко (откъснати крайници, извадени очи) плюс друга атака с взрив на уоки-токита и още 20 загинали и над 600 ранени при нея. "Хизбула" има много врагове, коментира той - колко хора му вярват е отделен въпрос.

Реакцията на "Хизбула"

Ливанската групировка "Хизбула" изтегля бойците си от някои части на Сирия на фона на ожесточени израелски атаки срещу нея, съобщи базирана във Великобритания неправителствена организация Сирийски център за наблюдение на правата на човека, предаде БТА.

Още: От октомври 2023 г. до сега: Ликвидирани са над 600 членове на „Хизбула“

Центърът заяви, че милиции, верни на Иран, се стичат към град Палмира в Централна Сирия и пустинните райони, за да заменят изтеглящите се бойци на "Хизбула".

Според организацията "Хизбула" е евакуирала щаба си в Палмира и се е изтеглила от околните райони. Твърди се, че щабът е бил предаден на членове на афганистанската Бригада "Фатимиюн". Други милиции са завзели складове за оръжие в района. Центърът за наблюдение отбелязва, че през последните няколко дни части на "Хизбула" в Сирия са се насочили към сирийско-ливанската граница след засилването на израелските атаки срещу Ливан.

"Хизбула" и Израел си разменят огън почти всекидневно от близо година. Около 150 000 души от двете страни на границата бяха принудени да напуснат домовете си заради атаките. Миналата седмица конфликтът отново ескалира след израелско нападение срещу ръководството на "Хизбула" близо до Бейрут и след като в Ливан бяха взривени хиляди устройства за комуникация, при което загинаха над 50 души, включително мирни граждани.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш изрази тревога от ескалацията на насилието в Близкия изток и от стотиците убити и ранени в Ливан днешните при израелските нападения.

Още: Хизбула подпали Северен Израел с над 100 ракети (ВИДЕО)

"Генералният секретар е силно разтревожен от ескалацията на ситуацията по протежение на Синята линия (демаркационната линия между Израел и Ливан, определена от ООН - бел. ред.) и от големия брой цивилни жертви, включително деца и жени, за които съобщават ливанските власти, както и от хилядите разселени лица, на фона на най-интензивните израелски бомбардировки от октомври миналата година насам. Генералният секретар е много обезпокоен и от продължаващите удари на "Хизбула" по Израел. Той е силно загрижен за безопасността на цивилното население от двете страни на Синята линия, включително на служителите на ООН, и категорично осъжда загубата на човешки живот", заяви говорител на ООН.

Напрежението кипи: Израел нанесе удар по ливанската столица Бейрут (ВИДЕО и СНИМКИ)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес