Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изтокът зове за мир, но иска нов световен ред

10 юли 2024, 07:30 часа • 1982 прочитания

На 24-та среща (3 и 4 юли) на върха на лидерите на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) беше подчертано, че "светът преживява огромни промени" и беше даден сигнал за неизбежността на формирането на многополюсен световен ред, пише турското издание Hürriyet. 

В съвместна декларация след срещата на върха страните-членки на ШОС се фокусираха върху това какъв нов световен ред искат. В текста на окончателната декларация се казва следното:

1. Няма място за външен натиск

Страните-членки на ШОС са готови да увеличат влиянието на организацията в интерес на укрепването на глобалния мир, стабилност и изграждането на справедлив международен ред. За тази цел те очакват световната общност да се присъедини към новата инициатива за справедлив свят. Още: Путин пред Си Дзинпин: Преживяваме най-добрите си отношения в историята (ВИДЕО)

Страните-членки на ШОС се застъпват за зачитане на правото на народите самостоятелно да определят бъдещето си, самостоятелно да избират пътя на своето политическо и икономическо развитие без натиск или влияние отвън и подчертават, че взаимното зачитане на суверенитета и териториалната цялост на страните е крайъгълният камък на международните отношения.

2. Едно бъдеще 

Никоя държава не трябва да заплашва с използване на сила срещу друга. Възникналите конфликти трябва да се разрешават само мирно. ШОС възприема като свой лозунг принципа „Една земя, едно семейство, едно бъдеще“. Държавите-членки на ШОС считат за неприемливо едностранното и неправомерно прилагане на санкции между страните по света. Подобни действия вредят на отделните държави, както и на световната икономика и глобалната стабилност. Още: Путин се похвали пред ШОС: Западните санкции направиха Русия по-силна

Крачка към разширяване

Освен това на 24-ата среща на върха на ШОС бе приет нов член. Ден по-рано Беларус се присъедини към асоциацията, състояща се от Русия, Китай, Индия, Казахстан, Иран, Киргизстан, Таджикистан, Пакистан и Узбекистан, пише още Hürriyet.

Беларуският диктатор Александър Лукашенко в речта си по този повод отбеляза: "За разлика от други световни платформи, в ШОС всички се слушат и чуват един друг. Ето как ще изглежда многополюсният световен ред".

А колко думите съвпадат с делата?

Автор: Нердун Хаджъоглу

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес