Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израелският президент: Незабавно спрете съдебната реформа

27 март 2023, 09:30 часа • 1208 прочитания

Президентът на Израел Исак Херцог днес призова правителството незабавно да спре съдебната реформа.

"В името на единството на народа на Израел, в името на отговорността, ви призовавам да спрете законодателния процес за приемане на реформата", написа държавният глава на страницата си в Twitter.

Херцог посочи изключително напрегнатата обществено-политическа ситуация в страната на фона на снощните протести и сблъсъци между протестиращи и полиция. "Дълбока тревога е обхванала нацията. Националната сигурност, икономиката, обществото - всичко това е под заплаха", заяви той.

ОЩЕ: Израелски кметове излизат на гладна стачка заради правосъдната реформа на Нетаняху

Поводът за спонтанните протести, започнали вечерта на 26 март в Израел, беше обявената от министър-председателя Бенямин Нетаняху оставка на министъра на отбраната на страната Йоав Галант. Решението беше взето, след като по-рано през деня Галант открито призова за спиране на съдебните реформи, за които настоява управляващата коалиция, което предизвика широки протести на опозицията.

Според противниците на правителството реформата, която включва ограничаване на правомощията на Върховния съд и предоставяне на изпълнителната власт на контрола върху избора на съдии, ще подкопае демократичните основи на израелската държавност.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес