Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израелски заселници опожариха палестинско село на Западния бряг, САЩ с остра реакция (ВИДЕО)

16 август 2024, 09:42 часа • 715 прочитания

Десетки израелски заселници подпалиха къщи и коли в село в окупирания Западен бряг - другата палестинска територия в Израел освен Ивицата Газа.

Заселниците, някои от които с маски, са хвърляли камъни и коктейли „Молотов“, докато са атакували село Джит - близо до град Наблус, в четвъртък вечерта, съобщиха Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ). В социалните мрежи се появиха кадри, за които се твърди, че показват къщи и автомобили, подпалени в Джит късно на 15 август. Над селото се е издигнал и облак дим.

Палестинското министерство на здравеопазването съобщи, че е убит местен жител на селото на около 20 години, а друг човек е тежко ранен. От ЦАХАЛ заявиха, че проучват доклада за смъртния случай.

Още: Удължават се преговорите за мир в Газа

Израел осъди нападението, САЩ с критика към израелските власти

Израелските политически лидери осъдиха нападението, като обещаха да накажат извършителите. Един израелски гражданин е бил задържан в Джит, съобщиха от ЦАХАЛ.

Кабинетът на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че „отговорните за всяко криминално деяние ще бъдат заловени и преследвани“. Президентът на Израел Исаак Херцог написа, че "това е крайно малцинство, което вреди на спазващата законите общност на заселниците и на селището като цяло, както и на името и статута на Израел в света в един особено чувствителен и труден период".

Белият дом осъди безредиците, предизвикани от израелски заселници на Западния бряг, и упрекна израелските власти, че не се намесват навреме, за да предотвратяват насилието над палестинци. „Нападенията на агресивни заселници срещу палестински цивилни граждани на Западния бряг са неприемливи и трябва да спрат“, се казва в изявление на говорител на Съвета за национална сигурност до The Times of Israel.

Още: Преди рестарта на преговорите за примирие: Израел удари 30 обекта на "Хамас"

„Израелските власти трябва да предприемат мерки за защита на всички общности от вреди. Това включва намеса за спиране на подобно насилие и подвеждане под отговорност на всички извършители на такова насилие“, допълва говорителят.

В изявление на ЦАХАЛ се казва, че силите му са били разположени в селото „в рамките на няколко минути“ след получаване на съобщения за насилие и са стреляли във въздуха, за да разпръснат тълпите. След това нападателите са били изведени от Джит. ЦАХАЛ добавят, че след „сериозния инцидент“ е започнало съвместно разследване от неговите сили, израелската агенция за сигурност „Шин Бет“ и израелската полиция, предава BBC.

Още: Израел обяви план за ново селище на Западния бряг

Заселниците и големият проблем на Израел

Палестинците редовно обвиняват израелските сили за сигурност, че позволяват на групи агресивни заселници да нападат техните села. По данни на Службата на ООН по хуманитарните въпроси - от октомври насам е имало повече от 1000 нападения на заселници срещу палестинци. При тях най-малко 1390 души, включително 660 деца, са били разселени.

Нападенията често са придружени от смъртоносно насилие. ООН регистрира 107 атаки, довели до смъртни случаи и ранени палестинци, и 859 нападения, причинили щети на палестинско имущество.

Международното внимание е насочено към продължаващата война между Израел и "Хамас" в Ивицата Газа, но мащабът на насилието от страна на заселниците накара САЩ, ЕС и Великобритания да наложат санкции: Байдън с удар по Нетаняху: Санкции за израелски заселници на Западния бряг (ВИДЕО).

Общо над 500 000 израелски заселници живеят на Западния бряг - като изключим Източен Йерусалим. И там обаче има израелски селища с над 220 хиляди израелски граждани. Палестинската автономия претендира за Източен Йерусалим като за своя суверенна територия. Понастоящем израелски селища съществуват и на Голанските възвишения, които международно се считат за сирийска територия.

Източен Йерусалим и Голанските възвишения, на практика, са анексирани от Израел, въпреки че международната общност отхвърля всякаква промяна на статута им и ги счита за окупирани територии. Въпреки че селищата на Западния бряг се намират на земя, управлявана по-скоро от израелското военно управление, отколкото от гражданското право, израелското гражданско право е "прокарано" в селищата, така че живеещите там израелски граждани са третирани по същия начин като живеещите в Израел.

Още: Израел започна "антитерористична операция" на Западния бряг (ВИДЕО)

На Западния бряг Израел продължава да разширява останалите си селища, както и да заселва нови райони. Международната общност смята територията за държана под израелска окупация, а създадените там населени места - за незаконни селища. Международният съд признава селищата за незаконни в консултативното си становище от 2004 г. относно бариерата на Западния бряг.

Още: Палестинец от Западния бряг уби двама души с нож в сърцето на Израел

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес