Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израелски удари затвориха летището в Дамаск

02 януари 2023, 08:07 часа • 1930 прочитания

Израелската армия нанесе ракетен удар, който извади от строя международното летище в Дамаск и уби двама войници, съобщи сирийската държавна информационна агенция САНА, цитирайки военен източник.

Около 2:00 часа сутринта (23:00 часа по Гринуич) Израел е извършил атака с "баражи от ракети, насочени към международното летище в Дамаск и околностите му". Нападението е причинило "смъртта на двама войници и е извадило от строя международното летище в Дамаск", казва военен източник.

Ударите в понеделник са поразили "позиции на Хизбула и проирански групировки на територията на летището и в околностите му, включително склад за оръжие", съобщи за АФП ръководителят на базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за правата на човека Рами Абдул Рахман, пише БГНЕС.

Откакто през 2011 г. в Сирия избухна гражданска война, Израел извърши стотици въздушни удари срещу съседката си, насочени както срещу правителствените войски, така и срещу съюзнически сили, подкрепяни от Иран, и бойци от ливанската шиитска бойна групировка Хизбула.

Израел рядко коментира съобщенията за нападенията си, но многократно е заявявал, че няма да позволи на своя враг Иран да се укрепи в Сирия.

Последният път, когато летището не работеше, беше през юни - също след израелски въздушни удари.

Въздушните удари в Сирия днес бяха извършени, след като в обхванатата от война страна бе регистриран най-ниският годишен брой жертви от началото на конфликта преди повече от десетилетие.

През 2022 г. във войната в Сирия са загинали най-малко 3 825 души, сочат данните на базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за правата на човека - по-малко от предходната година, когато броят им е бил 3 882.

Сред загиналите през 2022 г. са 1 627 цивилни, включително 321 деца, според Обсерваторията, която разчита на широка мрежа от местни източници в Сирия.

След години на смъртоносни сражения и бомбардировки, последвали бруталното потушаване на антиправителствените протести през 2011 г., през последните три години конфликтът до голяма степен отслабна.

От време на време избухват спорадични сражения, а джихадистките нападения продължават, главно в източната част на страната.

ОЩЕ: Взривиха автобус с военни в Дамаск

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес