Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израелски сухопътни части влязоха в Ливан, задава ли се пълномащабно нахлуване?

30 септември 2024, 21:17 часа • 3457 прочитания

Израел предприе ограничени наземни нападения срещу "Хизбула", като осъществи ограничени нахлувания на територията на Ливан. Това обаче не е пълномащабно нахлуване, като въпросът дали и кога такова е в плановете на Тел Авив остава отворен.

Израелски командоси са направили ограничени нахлувания на ливанска територия през последните дни. Според мнозина те са в подготовка на евентуална по-широка инвазия, насочена срещу "Хизбула". Американски официални лица обаче уточняват, че подобна инвазия ще бъде ограничена. Израел планира по-малки, целенасочени нахлувания, обявиха те, говорейки при условие на анонимност. Американските служители казаха, че са се опитвали да разубедят Израел от голяма сухопътна инвазия и вярват, че тези усилия са били продуктивни.

Още: Нетаняху към иранците: Израел е с вас, режимът ви тласка към бездната (ВИДЕО)

Кратките операции са потвърдени от седем израелски офицери и официални лица, заедно с един западен служител. Те са фокусирани върху събирането на разузнавателна информация за позициите на "Хизбула" близо до северната граница на Израел, както и върху идентифицирането на тунели на организацията и военна инфраструктура в подготовка за нападение срещу подкрепяната от Иран групировка от въздуха или земята, предава New York Times.

Още: Израелският военен министър сериозно намекна за сухопътна инвазия в Ливан (ВИДЕО)

Нахлуванията следват месеци на подобни тайни мисии, в които израелските специални части за кратко преминаха в Ливан с цел разузнаване, но те са се увеличили по интензивност през последните дни, тъй като командирите са се подготвили за по-широка маневра, казаха трима от официалните лица.

Още: Бягат от войната: Стотици ливанци пристигнаха в Турция

Йоав Галант, министърът на отбраната на Израел, намекна, че Израел може да изпрати сухопътни войски в Ливан. В понеделник той каза на кметове от израелски градове по границата с Ливан, че „следващият етап от войната срещу "Хизбула" скоро ще започне“. В изявление, публикувано от неговия офис, Галант обяви, че следващата фаза ще „представлява важен фактор за промяна на ситуацията със сигурността“, позволявайки на десетките хиляди израелци, избягали от ракетния обстрел на "Хизбула" през последната година, да се завърнат в своите домове.

Още: "Хамас" обяви, че лидерът ѝ в Ливан е убит при израелски удар (СНИМКА)

Американски служител заяви, че Израел е информирал САЩ за нападенията, които са в ход, но че не е предоставил времеви план за по-мащабна операция. Друг западен служител, дипломат в Кайро, чиято страна е пряко ангажирана в усилията за деескалация, казва, че израелска наземна операция в Ливан е „неизбежна“. Дипломатът добавя, че Израел е споделил плановете си със САЩ и други западни съюзници и че операцията ще бъде „ограничена“.

Не е известно дали Израел е взел окончателно решение за по-широка операция. Израелската армия не коментира. От "Хизбула" заявиха, че са готови да продължат да се бият дори след като голяма част от висшето командване, включително дългогодишният лидер Хасан Насрала, наскоро беше унищожено.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес