Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израелската полиция разследва сексуалните зверства на "Хамас" от 7 октомври

14 ноември 2023, 17:54 часа • 3824 прочитания

Израелската полиция разследва множество случаи на сексуално насилие, извършено от бойци на "Хамас" по време на атаките на 7 октомври. Полицията представи на брифинг пред репортери ужасяващи доказателства за зверства над жени, особено на музикалния фестивал Nova, който в същия ден се провеждаше близо до оградата с Газа. В някои случаи следователите разчитат на видеозаписи, заснети от самите терористи.

„Имаме множество свидетели в няколко от случаите“, каза Давид Кац, ръководител на звеното за криминално разследване "Лахав 443", показвайки на репортерите запис от показанията на жена, оцеляла от нападението на фестивала.

Тя, например, разказва как пред очите й момиче е било групово изнасилено от екстремистите, след това осакатено и накрая застреляно докато все още са я изнасилвали.

ОЩЕ: ЦАХАЛ потвърди смъртта на 19-годишна израелска заложничка 

Комисарят на израелската полиция Яков Шабтай каза пред BBC, че някои от насилията са такива, че за тях дори е трудно да се говори. Той добави, че целта на екстремистите, дошли на фестивала, е била да причинят максимално мъчение и унижение на жертвите.

По думите му, на много от местата, където са извършени атаките, все още са се водили боеве през 48-те часа, необходими за извършване на съдебномедицинска експертиза за разследване на сексуалните посегателства, което е затруднило разследването. Освен това въпреки че са били взети ДНК проби от телата, пристигащи в главната армейска база за идентификация, първоначалните усилия са били насочени към идентифицирането на мъртвите и информирането на техните семейства и едва след това върху разследване на сексуалните престъпления.

ОЩЕ: Пленена израелка успя да избяга от Хамас: Убиха го пред очите ми и останах сама с тези нечовеци (СНИМКИ) 

Според полицията в момента "няма известни живи жертви" на сексуалните посегателства на екстремистите, а освен това много от оцелелите са твърде травматизирани, за да дадат показания.

Припомняме, че над 10 души от оцелелите от музикалния фестивал са настанени в специализирани психиатрични заведения заради тежкото си психично състояние след атаката.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес