Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израелската армия е убила командира на специалните сили на "Хизбула"

06 август 2024, 11:46 часа • 1342 прочитания

Докато светът очаква ирански удар по Израел, израелската армия се похвали с ликвидирането на ключови членове на подкрепяните от Техеран групировки "Хизбула" и "Хамас".

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) съобщиха за убийството на командира на специалните сили на "Хизбула" Али Джамал ад-Дин Джауад.

Джабер Азиз, командир на батальона "Ал-Фуркан" на "Хамас", също е бил убит - в Ивицата Газа.

Още: Русия вече доставя на Иран ПВО в подготовка за войната с Израел: The New York Times

"Хизбула" потвърди смъртта на Али Джамал ал-Дин Джауад

Ликвидирането на командира на "Хизбула" е станало вчера, 5 август. Али Джауад е член на елитното подразделение "Радуан" на шиитската групировка. Бил е убит при удар с дрон в понеделник вечерта в Южен Ливан, съобщават от ЦАХАЛ.

"Хизбула" потвърди убийството на Джауад след удара, но не предостави информация за ранга му. Смъртта му увеличава броя на жертвите на терористичната групировка от октомври 2023 г. насам до най-малко 393, съобщава The Times of Israel.

ЦАХАЛ заявяват, че убийството му е "значителен удар" по възможностите на "Хизбула" да извършва нападения срещу Израел.

Още: Израел обсъжда нанасянето на превантивен удар срещу Иран и Ливан

Израел и Ливан си разменят удари

Отделно от това изтребители са нанесли удари по сграда, използвана от "Хизбула", и по друга инфраструктура в Кафр Кила в Южен Ливан, съобщават от израелската армия.

"Хизбула" пък изстреля няколко заредени с експлозиви дрона от Ливан към Северен Израел. Според ЦАХАЛ един от дроновете е бил прехванат от противовъздушната отбрана, а останалите са паднали в района на планината Мерон, без да причинят наранявания. По време на инцидента в района на планината Мерон са прозвучали сирени. "Хизбула" пое отговорност за нападението, като заяви, че е изстреляла няколко дрона с експлозиви по израелска военна база.

Още: Убийството на Хания: въпросите остават

Всичко това се случва след убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания насред Техеран в края на юли, за което Иран обвини Израел и обеща суров отговор. Израел не потвърждава участието си, но е ясно, че армията му е ликвидирала високопоставения член на "Хизбула" Фуад Шукр при удар в Бейрут. В последните дни имаше и още едно важно убийство: Трето ключово убийство: Ликвидиран е командирът на военното крило на "Хамас", хвали се Израел (ВИДЕО).

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес