Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел затваря въздушното си пространство заради иранската атака

13 април 2024, 23:39 часа • 2272 прочитания

Израелската летищна администрация (IAA) съобщава, че въздушното пространство на Израел ще бъде затворено от 12:30 ч. на фона на иранската атака с дронове. Израелската страна е в същата часова зона като България.

Още: Първи данни: Десетки дронове "Шахед" са изстреляни към Израел

IAA не предоставя подробности кога ще бъдат възобновени полетите, като заявява, че ще предоставя актуална информация в зависимост от развитието на ситуацията.

Тя препоръчва на пътниците да проверят разписанието на полетите в своите авиокомпании и на сайта на IAA.

Израел потвърди - Иран ни атакува

Говорителят на Израелските отбранителни сили (ЦАХАЛ) контраадмирал Даниел Хагари потвърди в извънредно изявление, че десетки безпилотни самолети, изстреляни от Иран, се насочват към Израел.

Той каза, че израелските ВВС проследяват дроновете, като същевременно отбелязва, че на тях ще им трябват няколко часа, за да достигнат страната.

Още: Иранската революционна гвардия задържа израелски танкер в Ормузкия проток (ВИДЕО)

Хагари добави, цитиран от The Times of Israel, че ще има смущения в GPS, докато военните работят за прехващане на дроновете.

Ако има допълнителни атаки, които изискват отделно предупреждение, ЦАХАЛ ще информират обществеността. Сирените ще звучат само ако дроновете навлязат в израелското въздушно пространство на съответните места, каза Хагари. ЦАХАЛ ще работят за възможно най-ранно прехващане на целите.

"Канал 12" твърди, че САЩ първи са установили изстрелването и веднага са уведомили Израел.

Още: Тревожни сигнали за война между Иран и Израел: Затворено въздушно пространство

Йордания готова да прехваща ирански дронове

Противовъздушната отбрана на Йордания е готова да прехваща и сваля ирански дронове или самолети, които нарушават въздушното ѝ пространство, твърдят двама регионални източници по сигурността, пише "Ройтерс".

Междувременно Ирак също затвори въздушното си пространство.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес