Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел за смъртоносния удар в Газа: Терористи на "Хамас" се криеха в хуманитарната зона

10 септември 2024, 10:48 часа • 803 прочитания

Израелската армия направи първи коментар относно новината, че е поразила хуманитарна зона в южната част на Ивицата Газа. Според властите в анклава, които са контролирани от "Хамас", са загинали най-малко 40 души, а повече от 60 са ранени при удари в палатков лагер, намиращ се западно от град Хан Юнис.

Още: "Ново израелско клане": Убити и ранени при израелски удари по палатков лагер в Ивицата Газа

Израел е опитал да удари терористи в хуманитарната зона?

Израелските военни заявиха, че самолетите им са атакували оперативен център в Хан Юнис, принадлежащ на бойци на "Хамас", и че са предприели мерки за намаляване на риска от нараняване на цивилни граждани.

В изявление на говорителя на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) се казва, че военните са атакували „значими терористи на "Хамас", които са действали в команден и контролен център, разположен в хуманитарната зона в Хан Юнис“.

Още: Жертви след израелска атака по Сирия: Ударен ли е център за ирански ракети? (ВИДЕО)

Снимка: Getty Images

„Преди удара бяха предприети многобройни мерки за намаляване на риска от нанасяне на вреда на цивилни граждани, включително използването на прецизни боеприпаси, въздушно наблюдение и допълнителни средства“, добави говорителят, цитиран от BBC.

„Терористичните организации в Ивицата Газа продължават системно да злоупотребяват с гражданската и хуманитарната инфраструктура, включително с определената хуманитарна зона, за да извършват терористична дейност срещу държавата Израел и войските на ЦАХАЛ", гласи позицията. Израел много пъти е обвинявал "Хамас" в използване на цивилните в Газа като "жив щит".

"Хамас" отхвърли твърденията на израелските военни, че бойци от групировката са присъствали в района, като нарече коментарите "нагла" лъжа.

Още: Пореден многохиляден протест в Израел за освобождаване на заложниците (СНИМКИ+ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес