Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел продава система за противоракетна отбрана на Германия (ВИДЕО)

20 април 2023, 23:15 часа • 2001 прочитания

Министерството на отбраната на Израел заяви днес, че е започнало преговори за продажба на модерна система за противоракетна отбрана на Германия, предаде Асошиейтед прес. Съобщението идва две седмици след като Израел обяви, че продава друга система за противоракетна отбрана на най-новата страна членка на НАТО - Финландия.

Въпреки че Израел отдавна поддържа тесни икономически и военни връзки със западноевропейските страни, последните сделки могат да привлекат вниманието на Русия, отбелязва АП. Тел Авив многократно е отхвърлял искания за продажба на оръжия на Украйна поради опасения, че може да си навлече неприятности с Русия. Изглежда еврейската държава разчита на факта, че последните сделки включват само отбранителни оръжия. Министерството на отбраната на Израел също така отбеляза, че и двете сделки ще се нуждаят от одобрението на САЩ, тъй като системите са разработени съвместно с Вашингтон, предаде БТА.

В изявлението от днес министерството заяви, че тази седмица е започнало "преговори в напреднала фаза" с германските си партньори за закупуването на "Стрела 3" - система, предназначена за прехващане на ракети с далечен обсег извън земната атмосфера. Германия и преди е проявявала интерес към системата и е настоявала за координиране на европейска система за противовъздушна отбрана с около 15 държави.

"Оценяваме възможността да споделим нашите ресурси с партньорите и съюзниците на Израел", заяви Боаз Леви, главен изпълнителен директор на държавната компания "Израел аероспейс индъстрис", основен разработчик на "Стрела". "В рамките на това споразумение допълнително задълбочаваме връзките в областта на сигурността между Израел и Германия."

По-рано този месец израелското министерство на отбраната съобщи, че е постигнало споразумение за продажба на своята система "Прашката на Давид" на Финландия. Системата е предназначена за защита от въздушни заплахи със среден обсег, включително балистични и крилати ракети и безпилотни летателни апарати. Сделката се оценява на близо 350 милиона долара. "Убеден съм, че сътрудничеството между нашите страни ще повиши още повече готовността ни да реагираме на регионални и глобални заплахи", заяви тогава министърът на отбраната Йоав Галант.

Макар че Израел изрази подкрепа за Украйна във войната ѝ срещу Русия, той отхвърли исканията за предоставяне на оръжия. Вместо това страната предостави хуманитарна помощ на Украйна и обеща да достави модерна система за предупреждение за въздушна отбрана. Израел има деликатни отношения с Русия. Той поддържа координация в сферата на сигурността с Русия в съседна Сирия - където през последните години Израел е извършил стотици въздушни удари срещу ирански военни позиции. Освен това в Русия живее голяма еврейска общност.

Узи Рубин, бивш директор на израелската програма за противоракетна отбрана, заяви, че израелски продажби на системи за противоракетна отбрана на Украйна са малко вероятни в близкото бъдеще. Според него обаче сделката с Финландия, а вероятно и с Германия, може да доведе до допълнителни продажби в Европа, тъй като континентът осъзнава, че трябва да се защитава от "голямата лоша мечка" Русия. "В продължение на 30 години Европа е живяла с илюзията, че вече няма проблеми със сигурността", каза Рубин, който сега е старши изследовател в Йерусалимския институт за стратегия и сигурност. "Сега, когато голямата лоша мечка е на лов, всички са уплашени", заяви той.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес