Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел предложи на "Хамас" ново временно примирие в замяна на 40 заложници

20 декември 2023, 10:32 часа • 1516 прочитания

Израел е направил предложение на "Хамас", което включва едноседмична пауза в сухопътната офанзива на израелската армия в Ивицата Газа в замяна на освобождаването на 40 заложници от страна на екстремистите.

Предложението предвижда освобождаване на пленници, сред които има жени, възрастни хора и такива, които се нуждаят от спешна помощ. Сделката е представена на "Хамас" чрез посредниците от Катар, които изиграха ключова роля и за предходното временно примирие, при което бяха освободени над 100 заложници в замяна на пускане от Израел на палестински затворници.

Още: Израел сменя тактиката в Ивицата Газа след разговори с Пентагона

Нови преговори

Преди дни стана ясно, че шефът на ЦРУ Уилям Бърнс се е срещнал с премиера на Катар и с ръководителя на израелското разузнаване Мосад, за да обсъдят евентуално ново споразумение, което да бъде представено пред "Хамас".

Снимка: Getty Images

Вчера президентът на Израел Исак Херцог обяви, че страната му е готова на нова пауза в боевете за освобождаване на заложници и за влизане на още хуманитарна помощ в Ивицата Газа.

Още: Израел нанесе "превантивен удар" по обекти на "Хизбула" в Южен Ливан (ВИДЕО)

Майкъл Херцог, посланик на Израел в САЩ, потвърди, че Израел е готов да сложи пауза на сраженията, ако това означава освобождаване на възможно най-много заложници, но не потвърди дали е постигната сделка, предаде CNN, цитирана от БГНЕС.

"Мисля, че е рано да се каже дали имаме сделка, или не, защото досега "Хамас" отказваше да осъществи нова", заяви посланикът. "Те разчитаха на постоянно прекратяване на огъня, но се надявам, че под натиска на това, което правим на място, плюс натиска от страна на катарците, те ще се съгласят да сключат сделка, но на този етап е твърде рано".

Още: "Хамас" търси помощ за прекратяване на огъня в Ивицата Газа

Лидерът на политическото крило на "Хамас" Исмаил Хания пък отива в Египет днес, 20 декември, за преговори за прекратяване на огъня в Газа и размяна на затворници с Израел, предаде AFP.

Още: Израел: Ще разширим сухопътната операция и в други зони

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес