Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел планира "масивно отмъщение" срещу Иран: Axios разкри мишените

02 октомври 2024, 09:29 часа • 1806 прочитания

Израел ще предприеме „значително ответно действие“ на масираната ракетна атака на Иран вечерта на 1 октомври. Това заявяват пред американското издание Axios израелски служители, очакващи разпалване на регионална война.

Още: Ще стане ли Иран мишена на Израел?: Говори проф. Владимир Чуков

Израел готви удари по петролни и ядрени съоръжения в Иран?

Израелският отговор се очаква в рамките на няколко дни, казват източниците. Той може да бъде насочен към съоръжения за производство на петрол в Иран и други стратегически обекти.

Израел и Иран никога не са били по-близо до откриването на нов и много по-опасен фронт във войната, която е обхванала Близкия изток. Във вторник Техеран изстреля около 180 ракети (огромна част от които прехванати) и заплаши, че ако Израел отговори със сила, то Ислямската република ще атакува отново. Израелският премиер Бенямин Нетаняху отвърна: Иран направи голяма грешка и ще си плати (ВИДЕО).

Ако това се случи, всички възможности за удар по иранска територия ще бъдат на масата, включително удари по ядрени съоръжения, смятат израелски официални лица.

Много израелски служители посочват петролните съоръжения на Иран като вероятна цел, но някои казват, че целенасочени убийства и изваждане от строя на иранските системи за противовъздушна отбрана също са възможни.

Израелският отговор може да включва въздушни удари от изтребители, както и тайни операции - подобни на тази, при която преди два месеца в Техеран беше убит лидерът на "Хамас" Исмаил Хания.

Още: ВИДЕА: Ударите на иранските ракети в Израел

Отговорът няма да е ограничен като през април

След ракетната атака на Иран и нападението с дронове срещу Израел през април тази година имаше много ограничен израелски удар срещу батарея за противовъздушна отбрана С-300 в Иран. Това сложи край на размяната на преки нападения. Този път израелското ответно действие ще бъде много по-значително, заявяват пред Axios израелски официални лица.

Много от иранските ракети сега бяха прехванати от израелските и американските системи за противовъздушна отбрана. Тези, които не бяха прехванати, попаднаха предимно в открити райони - в близост до военновъздушната база Неватим в южната част на Израел, близо до централата на Мосад и до база на военното разузнаване северно от Тел Авив.

Още: Ирански ракети са поразили цели в Израел, сред тях и военна база? (ВИДЕО)

Служител на израелската отбрана казва, че десетки ирански ракети са били изстреляни по централата на Мосад, но нито една от тях не е попаднала във вътрешността на комплекса.

Ответна атака ще има, но зависи и от САЩ

Двама израелски служители споделят, че заседанието на израелския военен кабинет във вторник вечерта е приключило с разбирането, че ще има израелски военен отговор, но без ясно решение какъв ще бъде този отговор.

Още: Очаквано: Западът осъди Иран, Русия обвини САЩ в "пълен провал" в Близкия изток

Високопоставен израелски служител казва пред Axios, че една от причините да не бъде взето решение на заседанието на кабинета е, че е нужна консултация с администрацията на американския президент Джо Байдън. Въпреки че Израел ще реагира самостоятелно, той иска да координира плановете си със САЩ поради стратегическите последици от ситуацията. Друга иранска атака в отговор на израелско ответно действие ще изисква отбранително сътрудничество с Централното командване на САЩ, повече боеприпаси за израелските военновъздушни сили и евентуално друг вид оперативна подкрепа от страна на Щатите.

Байдън заяви, че САЩ и Израел обсъждат отговора на иранската атака и „предстои да видим“ какъв ще бъде резултатът.

Още: Иран използвал за пръв път модерните си хиперзвукови ракети "Фатах" (ВИДЕО)

Американски служител разкрива, че по време на разговорите между администрацията на Байдън и израелското правителство във вторник САЩ са дали ясно да се разбере, че подкрепят израелски отговор, но смятат, че той трябва да бъде премерен.

Джо Байдън заяви, че ще разговаря с Нетаняху за отговора на израелската атака. Разговорът може да се състои в сряда, няколко часа преди еврейския празник Рош Хашана.

Източник: Axios

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес