Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел отпуска 10 млрд. долара за арабското малцинство в страната

25 октомври 2021, 15:09 часа • 1949 прочитания

Правителството на Израел одобри финансиране в размер на близо 10 млрд. долара за подобряване на социално-икономическите условия за арабското малцинство в страната, което отдавна се оплаква от маргинализация и в момента е обхванато от безпрецедентна вълна от престъпност.

Планът, одобрен от правителството на министър-председателя Нафатли Бенет късно в неделя, предвижда 30 млрд. шекела (9,35 млрд. долара) да бъдат изразходвани в продължение на пет години за "преодоляване на разликата в арабския сектор" в сравнение с условията в еврейската общност. Средствата ще отидат за "развитие на заетостта, укрепване на общините, подобряване на здравните услуги, насърчаване на интеграцията в хай-тех и технологични професии" наред с други области, съобщиха от кабинета на премиера.

Бенет, десен националист, оглавява идеологически разнородна коалиция от осем партии, която разчита на подкрепата на ислямистката партия "Раам" - първата арабска партия, участваща в израелско правителство. Ръководителят на партията "Раам" Мансур Абас похвали плана за финансиране в публикация във Facebook, като заяви, че подобна програма е била условието, за да се съгласи да подкрепи правителството на Бенет. Абас също така похвали отделен план на стойност 2,5 млрд. шекела, одобрен в неделя, за борба с нарастващата престъпност в арабската общност, където тази година са убити повече от 100 души.

"Нашето общество заслужава да направим всичко възможно, за да осигурим сигурност на нашите синове и дъщери", написа Абас.

Коментирайки поредицата от убийства, за които мнозина обвиняват неконтролираната организирана престъпност, министърът на обществената сигурност Омер Барлев заяви, че "престъпните фамилии в арабската общност държат арабския сектор за гърлото".

Хиляди хора излязоха в арабския град Ум ал Фам в петък, за да протестират срещу нарастващото насилие.

Планът включва финансиране за разбиване на престъпни организации, повишаване на личната сигурност, намаляване на незаконното притежаване на оръжие и укрепване на "устойчивостта на арабските общности при справяне с насилието", се казва в изявлението на премиера.

Арабските граждани на Израел, които съставляват около една пета от населението, са потомци на палестинци, останали в земите си след основаването на Израел през 1948 г. Те често се оплакват от дискриминация в различни области, включително при разрешителни за строеж, в инфраструктура и образование.

Предишното правителство на Израел, оглавявано от Бенямин Нетаняху, стартира подобна, макар и по-малка, петгодишна програма за финансиране на арабския сектор през 2015 г. 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес