Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел и Нидерландия с пробив срещу COVID-19 - изолирали моноклонално антитяло

05 май 2020, 11:07 часа • 9345 прочитания

Израел и Нидерландия с пробив срещу COVID-19. Паралелно без връзка в изследванията два екипа учени изолирали моноклонално антитяло, което може да неутрализира вируса.

Първо министърът на отбраната на Израел Нафтали Бенет заяви, че в Израелския биологичен институт (IIBR) е разработено вирусно антитяло.

Той обяви, че е станал свидетел на "значителен пробив", извършен от Израелския институт за биологични изследвания при разработването на антитяло срещу COVID-19.

В секретното отделение на института са разработили "антитяло, което атакува вируса по моноклонален начин и може да го неутрализира в телата от болните", се казва в прессъобщение на кабинета на министъра, цитирано от БГНЕС.

Изследователите са приключили фазата на разработка и са преминали към патентоване и масово производство на потенциалното лечение.

Не се уточнява дали вече са проведени изпитания върху хора.

"На следващия етап изследователите ще се обърнат към международните компании за производство на антитялото в търговски мащаб", се посочва още в съобщението.

"Гордея се с персонала на института за този страхотен пробив. Тяхната изобретателност и еврейският ум доведоха до това невероятно постижение", заяви Бенет.

Малко по-късно в списание "Nature" излезе публикация от екип нидерландски изследователи, които също идентифицирали моноклонално антитяло, способно да неутрализира вируса SARSCoV-2, който причинява болестта COVID-19.

Въпросното неутрализиращо антитяло срещу коронавируса, отговорен за COVID-19, както и срещу причинителя на ТОРС от 2003 г., представлява обещаваща възможност за "превенция и лечение" на тези заболявания, според публикацията.

Екипът е свързан с Университета на Утрехт и медицински център "Еразъм" в Ротердам под ръководството на Беренд-Ян Бош и Франк Гросвелд.

Учените успели да създадат 51 клетъчни линии, произвеждащи антитела, насочени към отличителния протеин на повърхността на двата коронавируса.

Същият този протеин участва в свързването на вируса SARS-CoV-2 с рецептора ACE2 на повърхността на човешките клетки и играе ключова роля в инфекциозния процес на COVID-19.

Впоследствие изследователите са направили тест, за да се определи дали антителата са в състояние да неутрализират двата коронавируса. Едно от антителата е показало "неутрализираща активност" както към вируса на COVID-19, така и към този на ТОРС.

Учените определят, че въпросното антитяло е насочено към зоната, в която вирусите се прикрепят към ACE2 рецепторите, без да нарушава механизма на свързване. Това означава, че действа друг механизъм, който остава да бъде определен, както и че има възможност за използването му заедно с други антитела.

Нидерландският екип отчита, че въпреки това въпросните антитела, самостоятелно или свързани с други, имат потенциала да подпомогнат разработването на бъдещи терапевтични стратегии.

* Моноклоналните антитела са лабораторни копия на определен тип антитела и представляват форма на имунотерапия.

Какво причинява смъртността у нас COVID-19 или друго основно тежко заболяване?

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес