Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел е обсъдил ново предложение за освобождаването на заложниците в Газа

28 октомври 2024, 21:15 часа • 512 прочитания

Израел заяви днес, че е обсъдил в Катар „нова рамка“ за споразумение, включващо освобождаването на заложниците, държани в Газа, след като главният му преговарящ се завърна от Доха, предаде Франс прес, цитирайки канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Още: Разкриха условията на Израел за примирие в Ливан (ВИДЕО)

„Директорът на „Мосад“ Давид Барнеа се завърна след среща с ръководителя на ЦРУ и катарския министър-председател“, се казва в изявление на канцеларията на израелския премиер, цитирано от БТА. „Страните обсъдиха нова единна рамка, която интегрира предишните предложения, а също така взема предвид основните въпроси и последните събития в региона“, добавиха от канцеларията, без да дават повече подробности. „През следващите дни ще продължат дискусиите между посредниците и „Хамас“, за да се проучи възможността за провеждане на разговори и да се продължат опитите за придвижването към споразумение“, обобщи тя.

Още: Нетаняху проучва "нови идеи" за заложническа сделка. Бейрут е в пламъци (ВИДЕО)

Египет, една от страните посредници заедно с Катар и САЩ, предложи вчера двудневно прекратяване на огъня във войната между Израел и „Хамас“, която продължава вече повече от година, съпътствано с освобождаването на четирима заложници в замяна на палестински затворници.

Директорът на „Мосад“ отиде в Доха, за да обсъди „различните варианти за възобновяване на преговорите за освобождаване на заложниците, държани от „Хамас“, съобщиха от канцеларията на Нетаняху в четвъртък.

Още: Макрон: Правим всичко възможно за освобождаването на двамата заложници в Газа

Първоначалното едноседмично спиране на огъня през ноември 2023 г. доведе до освобождаването на 105 заложници в замяна на 240 затворници, държани от Израел. Вторият план за прекратяване на огъня, представен в края на май от американския президент Джо Байдън, не беше приет. След повече от година война 97 израелски заложници все още остават в плен на палестинското ислямистко движение, посочва АФП.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес