Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изглежда Ким Чен Ун е жив - появи се репортаж от събитие с негово участие

02 май 2020, 09:06 часа • 5759 прочитания

За пръв път от 20 дни председателят на Държавния съвет на КНДР Ким Чен Ун се появи публично и откри Сунчхонския завод за торове, съобщи държавната агенция на Северна Корея ЦТАК.

"Уважаемият висш ръководител другарят Ким Чен Ун лично преряза лентата, символизираща завършване на строителството", отбеляза агенцията, цитирана от ТАСС. Откриването на завода беше специално планирано за Международния ден на труда 1 май.

"Под звуците на приветствен марш другарят Ким Чен Ун се появи на мястото на церемонията. Всички участници бурно скандираха "Ура!", приветствайки уважаемия висш ръководител". В тържествена обстановка лидерът на КНДР преряза лентата на открития завод, а след това "помаха с ръка на ликуващите строители и множеството", обобщава севернокорейската агенция.

Ким Чен Ун разгледа някои от цеховете на новия завод, където му разказаха за процеса по производство на фосфор и подобрения за селското стопанство. Лидерът подчертал, че пускът на завода е "важен момент от преминаването на химическата промишленост на страната на по-високо равнище".

БГНЕС припомня, че Ким Чен Ун не се бе появял през обществеността от 11 април и дори пропусна тържествата на 15 април по повод 108-та годишнина на Кир Ир Сен, първият ръководител на страната и негов дядо. Това породи вълна от слухове и спекулации в съседните страни и на Запад, че е болен и дори е починал.

Още: "Кой стои зад слуховете за смъртта на Ким Чен Ун?"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес