Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Издирването на малайзийския самолет може да е най-скъпото в историята

28 март 2014, 19:13 часа • 19803 прочитания

Издирването на мистериозно изчезналия полет MH370 на „Малайзия еърлайнс” вероятно ще бъде най-скъпото в историята на авиацията, предупреждава китайски учен. В същото време Тайланд съобщи за забелязани стотици предмети в близост до района на издирване в Индийския океан, предаде Агенция "Фокус". 

Общият размер на разходите може да стигне до 10 пъти разноските за двугодишното търсене на самолета на Air France преди пет години и ще струва стотици милиони долари.

Франция и Бразилия похарчиха над 4 млн. за двегодишните усилия по намиране и изваждане на черните кутии на полет 447 на Air France, разбил се в Атлантическия океан през 2009 г. на път от Рио де Жанейто за Париж. Властите спряха операцията, в която бяха използвани роботи за претърсване на морското дъно, след като екипите откриха телата на 50 от всичките 228 изчезнали.

Според океанографа Дзао Чаофан от Университета по океанология на Китай разходите за намирането на MH370 може да бъдат десетократно повече от тези при издирването на полет 447.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес