Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изборен абсурд: Чистачка стана кмет, не може да работи с документи

24 септември 2020, 08:40 часа • 3643 прочитания

Чистачката на административната сграда, стана кмет на малко село в Чухломски район, въпреки че самата тя призна, че е само "технически" кандидат. Тя обясни, че не знае как да работи с документи и не знае какви са отговорностите на ръководителя на населеното място, съобщава РИА Новости.

Всеки кандидат, който спечели изборите, трябва да приеме мандата или да се откаже от него, заяви пред РИА Новости секретарят на ЦИК Мая Гришина, коментирайки публикации, че чистачка е спечелила изборите за кмет в Костромска област.

„Общото правило, независимо на каква позиция кандидатът заема, е, че той трябва да приеме мандата, всичко останало в този случай няма правно значение. Ако тя не приеме мандата, в този случай ще трябва да се проведат нови избори“, обясни Гришина, цитиранаот БГНЕС.

Тя поясни, че времето за приемане на мандата се регулира от местното законодателство. Според нея победителят може да подаде оставка, но трябва да има предвид, че регионалните закони могат да съдържат санкции за това, включително финансови, като възстановяване на разходите за провеждане на избори.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес