Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

IT специалисти, работещи в САЩ, подпомагали ракетната програма на Северна Корея

19 октомври 2023, 21:32 часа • 4212 прочитания

Хиляди IT специалисти, работещи от разстояние по договори с американски компании под фалшива самоличност, са изпращали тайно години наред милиони долари от заплатата си в Северна Корея, за да ги използва за ракетната си програмата, съобщиха ФБР и министерството на правосъдието в САЩ, цитирани от Асошиейтед прес.

Американското министерство на правосъдието съобщи, че служителите в областта на информационните технологии, изпратени и наети от Северна Корея да работят от разстояние с компании в Сейнт Луис и други места в САЩ, са използвали фалшива самоличност, за да получат тази работа. Спечелените от тях пари са били насочвани към севернокорейската оръжейна програма, казаха на пресконференция в Сейнт Луис шефове от ФБР.

Още: Използвала ли е "Хамас" оръжия от Северна Корея при атаката срещу Израел?

Федералните власти на САЩ обявиха, че са конфискували 1,5 милиона долара и 17 домейн имена в рамките на разследването, което продължава. Официалните американски представители не посочиха имената на компаниите, които, без да знаят, са наели севернокорейски служители, нито кога е започнала тази практика, предаде БТА.

В съдебните документи се твърди, че правителството на Северна Корея е изпратило хиляди квалифицирани специалисти по информационни технологии да живеят предимно в Китай и Русия с цел да заблудят компаниите от САЩ и други страни да ги наемат като служители на свободна практика, работещи дистанционно. Те осигурили милиони долари годишно от заплатите си за оръжейните програми на Северна Корея.

Още: Има интернет в Северна Корея: Руската пропаганда се радва докъде я докара Путин (ВИДЕО)

В някои случаи севернокорейските служители също така прониквали в компютърни мрежи и извършвали кражба на информация от компаниите, които са ги наели, съобщи министерството на правосъдието. Те запазвали също достъпа си за използването му при бъдещи схеми за хакерство и изнудване, допълни ведомството.

Според ФБР дистанционно работещите служители прибягвали до различни техники, за да изглежда, че работят в САЩ, като включително са плащали и на американци, за да използват домашните им уай-фай интернет връзки.

Още: Русия и Северна Корея укрепват съюза си: Лавров пристигна на посещение в Пхенян

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес