Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Испанската държавна телевизия спира да предава от Русия

07 март 2022, 10:05 часа • 1420 прочитания

Испанската държавна телевизия и радио временно спира да предава от Русия, съобщиха от ръководството на корпорацията.

Причината е приетият нов закон, който предвижда до 15 години затвор за разпространяване на новини, който Москва счита за "невярна информация".

На медиите в Русия е забранено да използват думи като „нападение“, „инвазия“ и „обявяване на война“. Терминът, който трябва да се използва според Кремъл е „специална военна операция“.

„Управляващите в Русия се опитват да ни наложат, че ние – журналистите, само трябва да повтаряме това, което те казват, без каквато и да е оценка от наша страна. Това е напълно неприемливо", казва кореспондентът на RTVE в Москва Ерика Рейха.

Така според нея „журналистите са се превърнали в мишена на Путин, защото новият закон криминализира работата им“.

Заради категоричният отказ на испанската държавна телевизия и радио да бъдат цензурирани, те спират да излъчват от Русия по подобие на британския канал BBC, германскитe ZDF и ARD, италианския RAI, американската CNN, канадската CBC и новинарската агенция Bloomberg.

Освен тях, новинарската агенция EFE и вестникът El País също обявиха временното спиране на дейността си в страната.

Докато няма преки излъчвания от Москва, от ръководството на RTVE заявиха, че ще продължат да предлагат възможно най-много информация за ситуацията в Русия и Украйна, както правят от началото на руската инвазия, но вече от други места.

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 07.03. - Войната продължава с пълна сила

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес