Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ирландия: Болсонаро има „оруелска“ позиция за пожарите в Амазония

23 август 2019, 15:40 часа • 2374 прочитания

Ирландия може да гласува за блокиране на търговска сделка между държавите от ЕС и Южна Америка, ако Бразилия не успее да ограничи рекордни пожари, опустошили Амазония, заяви премиерът Лео Варадкар.

„Много съм загрижен, че тази година са наблюдавани рекордни нива на унищожаване на гори на Амазония от пожар“, гласи негово изявление.

"Няма как Ирландия да гласува за Споразумението за свободна търговия между ЕС и Меркосур, ако Бразилия не спази своите екологични ангажименти."

Варадкар добави, че Ирландия "ще следи отблизо действията на Бразилия в областта на околната среда" през следващите две години преди ратифицирането на споразумението с Меркосур от Европейския съюз.

След като влезе в сила, то ще обхване пазари със 780 милиона потребители, представляващи една четвърт от глобалния брутен вътрешен продукт.

Ирландския премиер критикува "оруелската" позиция на бразилския президент Жаир Болсонаро, че хвърля вината за пожарите върху групите за екологична кампания и НПО.

Болсонаро също така твърди, че активистките групировки разпалват "екологична психоза" в опит да навредят на икономическите интереси на Бразилия.

Официални данни сочат за близо 73 000 горски пожари в Бразилия през първите осем месеца на годината - най-високият брой за всяка година от 2013 г.

По-голямата част от пожарите са били в Амазонка, пише БГНЕС.

Екологичните експерти казват, че пожарите са съпътствали б обезлесяването в района на Амазонка, вървящо бързо.

Според данни на Националния институт за космически изследвания (INPE), процесът на обезлесяване се е увеличил многократно през този юли в сравнение със същия месец на 2018 година.

Предупреждението на Варадкар дойде, когато и други световни лидери изразиха опасения относно пожарите. Вижте още по темата тук

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес