Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иранският режим разширява онлайн цензурата, за да задуши протестите

16 декември 2022, 10:48 часа • 528 прочитания

Иранският министър на вътрешните работи Ахмад Вахиди заговори за разширяване на цензурата в реч, произнесена на 15 декември. По-късно пък режимът отрече Вахиди да е правил такива коментари.

Той обаче предупреди, че ако няма контрол над интернет пространството, това ще унищожи умовете и духа на иранската младеж. Затова "киберпространството става напълно ограничено". Иранските държавни медии изключиха думите на Вахиди относно цензурата в репортажите си за неговата реч, пише американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW). Вероятната причина е, че всичко трябва да остане скрито от обществото.

Корпусът на гвардейците на ислямската революция (КГИР) пък провежда информационна операция за дискредитиране на младежките протестни организации - или т.нар. квартални групи. Свързани с КГИР медии и акаунти в социалните мрежи твърдят, че тези квартални групи са помогнали на силите за сигурност да идентифицират и арестуват демонстранти, които изпращат информация на координаторите. Изданията обвиниха организаторите, че имат връзки със Саудитска Арабия и организацията Моджахедин-е Халк.

Твърденията, че младежките групи си сътрудничат едновременно с режима и с неговите външни противници, изглеждат абсурдни, но вероятно са част от информационните усилия за объркване на протестиращите и насаждане на недоверие сред тях, анализират експертите от ISW. Революционната гвардия се опитва да възпре сътрудничеството на протестиращите с тези групи и да попречи на демонстрантите да присъстват на планираните от младежите събития.

Тези опити на КГИР са първото голямо признание на режима за младежките квартални групи и показват колко сериозно властите възприемат заплахата, която те сега представляват.

Една от тези организации - Младежите от квартал Хамедан - призова протестиращите да облепят обществени сгради като банки, електрически и телекомуникационни съоръжения, правителствени офиси и училища, за да спрат работата им.

Вчера в Ислямската република са се провели само три протеста, включително в столицата Техеран, с искане за сваляне на режима. Очаква се след няколко дни отново да има засилена активност на демонстрантите, които се събират всеки ден след смъртта на Махса Амини в средата на септември.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес