Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иранският президент обяви, че страната му ще прави каквото си иска за ядрената си програма

04 юли 2019, 08:08 часа • 2917 прочитания

Президентът на Иран Хасан Рухани каза, че след неделя (7 юли), страната може да започне да обогатяван уран до каквато степен прецени.

"Степента на обогатяване вече няма да бъде 3,67 процента. Ще обогатяваме до каквато степен преценим и в каквито обеми решим, че ни устройва. Ще минем над 3,67 процента", каза Рухани пред иранската агенция IRIB, предаде БГНЕС по информация на Deutsche Welle.

Според международното споразумение за иранската ядрена програма (СВПД) от 2015 година на Иран е позволено да обогати 300 килограма уран до 3,67 процента. Това е достатъчно за употребата му за ядрено гориво и далеч под необходимото за производството на ядрена бомба. За ядрено оръжие е необходимо обогатяване в порядъка на около 90 процента

Президентът на САЩ Доналд Тръмп реагира на изказванията на Рухани. "Внимателно със заканите, Иран", написа милиардерът в Twitter. Той цитира казаното от иранския президент и добави: "Заплахите могат да се обърнат към самите вас и да ви захапят така, както нищо не ви е захапвало преди".

Какъв ултиматум постави Иран заради ядрената си програма на Европа - припомнете си в този материал!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес